10 начина да удължим живота на нашия смартфон

Покупката на нов телефон е инвестиция, която трябва да бъде обмислена внимателно. След вземането на решение за смяна на мобилния апарат, е важно и да го експлоатирате така, че той да ви служи дълго време. Как да го постигнете?

Актуализирайте софтуера навреме

1. 10 начина да удължим живота на нашия смартфон

Модерните смартфони работят посредством операционни системи, които отговарят за продуктивността на апаратите, както и на всички приложения, които използваме. Независимо дали сте потребители на iOS, или предпочитате Android, то навременното автоматично или ръчно обновяване на софтуера е от съществено значение за правилната работа на GSM апаратите. Екипът на etuo.bg ви съветваме редовно да проверявате дали апаратите ви са с най-новата версия на избраната от вас операционна система. По този начин, ще можете да оперирате безпроблемно със смартфона си. С актуализирането му ще бъдете сигурни, че е максимално защитени от зловредни атаки, които могат да нанесат значителни повреди на устройството и използваните приложения.

 

Редовно правете диагностика на устройството

Както всичко, което използвате,така и смартфоните също дават дефекти понякога. Пример за такъв може да бъде бързото изтощаване на батерията. Причините за това са много, като най-често срещаната е амортизирането на батерията. Важно е да спазвате докрай циклите на зареждане, тъй като, ако постоянно слагате и изключвате телефона от зарядното устройство, вие прекъсвате процеса на зареждане. По този начин батерията на съвременните телефони достига до така нареченото разреждане, което е причина за бързото загряване на смартфоните и почти мигновеното изтощаване, както и съкращаване на живота им.

Можете да следите живота на вашата батерия, като редовно проверявате нейния капацитет в “Настройки” на телефона. Ако капацитетът е под 85%, то е добре да помислите за смяна на батерията.

Оптимизирайте настройките на дисплея на устройството

Екранът на телефона е компонентът, чрез който получавате обратна връзка за всичко, което се случва с вашето устройство. Сред новите функции на съвременните смартфони е опцията Always on на дисплея, което само по себе си означава, че той е винаги включен. Когато и да го погледнем, можем да следим получени известия, час, дата и други необходими за нас неща.

Добре е вечер да залагате на ниска яркост на дисплея, тъй като това е времето, в което почивате и следователно не използвате толкова активно устройството си. Намаляването на яркостта на дисплея на смартфона има принос и към удължаване живота на батерията, защото превключването на нощен режим изисква по-малко консумация на енергия.

Използвайте оптимално облачното пространство

Ние от etuo.bg знаем колко е важно да съхранявате личните си данни като контакти, важни съобщения, дори снимки. Както за Android, така и за iOS, те се пазят в облачно пространство, до което имате достъп по всяко време. Препоръчваме в облачното пространство да помествате само важни неща. Не би било добре да претоварвате облака, тъй като намалявате мястото за съхранение на истински важните неща. От друга страна, по този начин батерията на телефона се черпи по-лесно.

Други трикове

За да удължите живота на вашия телефон, нашите специалисти препоръчват още:

1. Изключване на GPS и Bluetooth – чрез GPS се изпращат локации, но истината е, че това не е действие, което извършвате непрекъснато. Животът на батерията, както и на самото мобилно устройство, се повлиява от включване на компоненти, като Wi-fi, Bluetooth и други. Когато не използвате тези функции, е добре те да бъдат изключени.

2. Затваряне на неизползваните приложения – тази опция позволява да се удължи животът на телефоните, тъй като затварянето на неизползваните приложения намаля натоварването на процесора, с което се удължава живота на устройството.

3. Използване на антивирусни софтуери – те се предлагат от сервизи и атакуват злонамерените софтуери, което се извършва чрез тяхното засичане. 

4. Използване на калъф и протектор – цените на телефоните не са сред най-ниските. Затова, ние от онлайн магазин etuo.bg, препоръчваме да помислите за кейс и протектор за вашия смартфон. Това ще гарантира предпазване от надрасквания, счупвания на дисплея и корпуса. С кейсовете и протекторите ще гарантирате по-дълъг живот на устройството си.

5. Избягвайте да зареждате телефона през нощта – много хора го правят, а всъщност се оказва тотално грешно. Защо? Защото, ако устройството се зареди на 100% за 2 часа, през останалото време ще черпи енергия, която не му е нужна. Това води не само до разход за електроенергия, но и до съкращаване на живота на батерията и на самото устройство съответно.

6. Използвайте оригинално зарядно устройство – изключително важно за живота на батерията, а и за самия телефон, той да бъде зареждан с оригинален кабел и адаптер. Това ще зарежда правилно батерията, както и ще способства за удължаване на живота на устройството.

калъфи за телефон погледни
Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.60 / 5.0 (12)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.