Android или iOS: коя операционна система е по-подходяща за Вас

Съвременните телефони са създадени, за да правят живота ни по-пълноценен и приятен, по-модерен и изпълнен с всякакви удобства. Видео и аудио разговорите придобиха различен смисъл, сърфирането в мрежата е бързо и не поставя пред нас никакви ограничения, а наличието на всякакви приложения ни дава шанс да се докоснем до удобство, с каквото не сме разполагали до този момент. За да бъде всичко това достъпно, смартфонът трябва да отговаря на някои технически характеристики, както и да бъде избран в най-подходящата за нас операционна система - Android или iOS. 

Android: предимства и недостатъци

1. Android или iOS: коя операционна система е по-подходяща за Вас

Покупката на нов смартфон е причина да си зададем редица въпроси. Колебаем се на коя марка и модел да заложим, в какъв цвят и големина да бъде телефонът, каква да е операционната му система. Последното е сериозна тема, над която да размишляваме. Тя е достатъчно комплексна, за да я разискаме по-подробно и в детайли, както предстои да направим в настоящата публикация. 

Изборът на операционна система за нашия бъдещ телефон е първото, и най-важно нещо, което предстои да уточним. Ще се спрем на всяка една поотделно, за да стане ясно какви са всички нейни предимства и недостатъци. По-голямата част от днешните смартфони работят с Android - система с отворен код, определяна от потребителите като удобна за използване и финансово достъпна. Ето какво трябва да знаете за операционна система Андроид: 

• Android намира изключително широко приложение;

• Собственост е на Google, но това не е пречка за това да бъде персонализирана от създателите на телефони, за да се постигне максимална производителност;

• Достъпна е за масовия потребител и не поставя почти никакви ограничения при използването на нейните възможности;

• Android позволява изтеглянето на приложения от Google Play и други интернет портали; 

• Дава възможност за инсталиране на различни по вид актуализации с цел подобряване на работата на мобилното устройство; 

• С Android можем да прехвърляме и получаваме данни, а след това да ги съхраняваме и архивираме.

Дотук с ползите. Както и при всяка една друга технология, така и при операционната система Android има резон да говорим за някои, малко на брой, но доказани недостатъци: 

• Нивото на защита е по-ниско, което се дължи на отворения код. Напълно възможно е телефонът да стане обект на зловредни атаки и хакерски деяния;

• Системните актуализации са по-бавни;

• По-ниска производителност.

Един от най-големите плюсове на Android операционната система, е наличието на български език. Повечето потребители определят тази опция като огромно удобство, защото не всеки може да борави с меню на английски език. 

iOS: предимства и недостатъци

2. Android или iOS: коя операционна система е по-подходяща за Вас

iOS на свой ред е притежание на Apple, като нейният принцип на работа е много специфичен. Тук говорим за една значително по-висока цена за iPhone, която разбира се, бива напълно оправдана в много отношения. Преди да купите смартфон с подобен принцип на работа, запознайте се с предимствата и недостатъците на iOS - нека започнем с първите. Те са: 

• Софтуерната разработка се прави заедно с тази на хардуера. Това води до висок технологичен успех и прецизна работа за в бъдеще; 

• Налице е затворен код, а не отворен, както при Android;

• Операционна система iOS може да се използва само за продуктите на Apple, което стеснява кръга и прави работата с нея доста по-персонализирана. Употребата на Айфон в случая е оптимална;

• При iOS е налице максимална продуктивност;

• Рискът за поява на системни грешки е сведен до минимум;

• Рядко се появяват забивания, забавяния и прочее;

• Много високо ниво на сигурност; 

• Системните актуализации са бързи, а потребителят може да изтегли появилата се нова версия без да чака.

Преди да заложите изцяло на iOS и телефон Айфон, е препоръчително да се запознаете и с небезизвестните минуси на тази технология: 

• Ограничена възможност за персонализация;

• По-малко свобода за теглене на различни по вид приложения. Това е така, за да се ограничат хакерските посегателства; 

• Използването на Айфон и iOS с други “джаджи” е възможно, ако аксесоарите са с марката Apple; 

• Прехвърлянето на данните не може да се случва свободно, както при Андроид. Това се определя като значителен минус, с който доста от потребителите не искат да правят компромис.

И двата вида операционни системи имат редица предимства и недостатъци, с които е добре да сме наясно, преди да вземем категорично решение. За Вашето високотехнологично оборудване и стилово персонализиране се доверете на онлайн магазин etuo.bg, където Ви очаква разнообразен продуктов каталог и ниски цени. 

Коя операционна система е по-подходяща за Вас

За да си отговорите на този въпрос, трябва да пренаредите приоритетите си - търсите сигурност и безопасност, или държите на свободата на действие, на това да можете да се възползвате докрай от възможностите на апарата си и онова, което интернет предлага. iOS или Apple - Ваш е изборът, Вие определяте правилата на играта, а etuo ще Ви подкрепи!

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.50 / 5.0 (10)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.