Антивирусна програма за Android - необходима ли е?

Съвременните смартфоните изпълняват много и различни задачи. Освен за осъществяване на телефонни обаждания и за изпращане на SMS-и, те успешно съчетават няколко роли. С развитието на технологиите телефоните се превърнах в своеобразни джобни компютри. А всички знаем на какви опасности от вируси, злонамерени софтуери и хакерски атаки са изложени традиционните компютри. Не случайно инсталирането на антивирусни софтуери е силно препоръчително за нормалното функциониране на компютърните операционни системи. Но дали е нужно активиране на защитни програми и на мобилните устройства под Andorid, ще разберете, като прочетете тази кратка и, надяваме се, поучителна статия.

Антивирусен софтуер за Android - заслужава ли си?

1. Антивирусна програма за Android - необходима ли е?

В повечето случаи телефоните и таблетите с Android не изискват инсталиране на антивирусна програма.

Нещо повече, битува мнението, че мобилните устройства са по-уязвими от повреди и кражби, отколкото от заразяване с вирус.

Това обаче не означава, че вирусите не представляват особена заплаха за потребителите на смартфони.

По подразбиране Android не ви позволява да инсталирате програми от други източници, така че рискът от случайно заразяване на телефона ви със зловреден код определено не е висок.

Често обаче потребителите съобщават, че забелязват обезпокоителни изскачащи реклами в браузъра си или са пренасочени към начална страница, различна от тази, конфигурирана в настройките.

В такива случаи обикновено е достатъчно да изчистите кеша на данните на браузъра (изберете: „Настройки> Приложения> Chrome> Памет). И за всеки случай, профилактично, можете да прибегнете към инсталация на антивирусна защита.

Антивирусна защита за смартфон - на кого е нужна?

Препоръчваме ви да инсталирате антивирусна програма и ако решите да изтеглите приложения извън Google Play, ползватели сте на root телефони или пък използвате чувствителни приложения (например банкиране) на своите смартфони.

Освен това защитна програма срещу вируси може да ви бъде от ползва, ако ползвате Android за ежедневната си работа. Антивирусен софтуер е силно препоръчителна и за тези от вас, които работите в силно чувствителни икономически сектори.

С това нашата статия, посветена на необходимостта от инсталиране на антивирусни програми на мобилни устройства под Android, завършва.

Ако имате въпроси и нужда от допълнителни разяснения, можете да се свържете с нас за по-подробни разяснение. Ще се радваме да отговорим на вашите запитвания и коментари.

В случай че желаете да получавате известия за новите ни публикации директно на вашия имейл, можете да се абонирате за нашия блог.

И за финал нека напомним, че антивирусните програми защитават телефона ви от вируси и хакерски атаки, но не и от механични повреди. Ето защо е добре да се инвестира и в предпазни GSM аксесоари.

В онлайн магазин etuo.bg можете да откриете пъстро разнообразие от оригинални калъфи, закалени стъкла, фолиа и други принадлежности за мобилни устройства.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.60 / 5.0 (12)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.