CHRISTMAS SALE Намаления до -50% | виж повече »

Apple представи серията iPhone 14 – какви са новостите?

Apple обяви нова серия: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Около петнадесет години след излизането на първите айфони на българския пазар, продуктите вече имат и меню на български език, напомнят от etuo.bg.

Преди да вземете решение дали искате да закупите най-новия модел айфон или не, трябва да опознаете какви са и другите му новости – особено след като базовата версия на този смартфон не е с толкова голямо надграждане спрямо предишните версии, споделят експертите от etuo.

Спешни повиквания навсякъде

Apple представи серията iPhone 14 – какви са новостите?

Нова абонаментна услуга позволява на последния модел айфон да извършва спешни повиквания, дори когато нямате интернет. Сателити предават местоположението ви на спешна медицинска помощ, полиция и/или пожарна, като потребителският интерфейс на дисплея ще покаже в коя посока да насочите айфонът за най-добър сигнал. В момента, в който се свържете, телефонът ще ви зададе бързи въпроси за вашето състояние, като съобщенията отнемат от 15 секунди до няколко минути за препращане.

Сателитната услуга започва през ноември 2022 г. и ще е безплатна до 2025 г. при всяка покупка на iPhone 14, като в момента е налична само за САЩ. Не е ясно все още каква ще бъде цената на абонамента след това.

Подобрени камери

При основната камера обновени характеристики са:

• по-голям 12MP сензор;

• по-широка бленда f/1.5;

• повече мегапиксели.

iPhone 14 Pro също получават нов обектив с 2x увеличение, чието качество е 4K.

Селфи камерата на айфона е подобрена с f/1.9 бленда и автофокус. Когато се комбинира със сензорите за дълбочина, използвани за Face ID, тя може да прави снимки с по-добра резолюция по-бързо.

Apple добавя и "Action Mode", създаден за видеоклипове с много движение, за да се стабилизира камерата и намали трептенето.

Енергийно-ефективен always on екран

Дори когато устройството е заключено, екранът на вашия айфон вече може да показва часа, вашите дейности и дори тапета на заключения екран. Този нов дисплей прави всичко това,

използвайки съществено по-малко батерия, отколкото ако е активно включен.

Повишена издръжливост на батерията

Издръжливостта на батерията е подобрена – iPhone 14 Plus може да издържи до 26 часа.

Сензор за сблъсък

Както Apple Watch Series 8, Apple Watch SE от второ поколение и Apple Watch Ultra, най-модерният айфон получава сензор за сблъсък, чиято цел е да усети ако попаднете в автомобилна катастрофа.

Сензорът се активира само докато шофирате и отчита, ако спрете внезапно, въздушното налягане се промени поради разширяването на въздушната възглавница и има силен шум от трясък. След отчитането на промените, вашият айфон ще предложи обаждане на спешни служби вместо вас — ако липсва отговор, ще се осъществи автоматично.

Когато прекратите “разговора“, ще се позвъни на хората, които са ви записани като контакти при спешни случаи. Ще излезе десетсекунден таймер, който можете да отхвърлите, преди повикването да изгасне.

Ако решите да закупите iPhone 14, в онлайн магазините можете да откриете аксесоари в широка гама от цветове, които не само ще придадат по-елегантен облик на айфона ви, но и ще го предпазят от щети.

Най-бързите вътрешни чипове досега

Обикновената iPhone 14 и Plus версията са с актуализиран чип A15 Bionic – графичната част (GPU) е с 18% по-голяма мощност и невронните процесори са по-добри.

Моделите Pro работят с A16 Bionic – най-новия чип, с около 40% по-бърз от A15 и по-малко натоварващ за батерията и други вътрешни компоненти.

Прорезът го няма

Обикновената и Plus версията на айфоните все още имат прорез, но при Pro и Pro Max се замени с изрез, формата на който наподобява хапче, което Apple назова „Dynamic Island“.

То е самостоятелен изрез, заобиколен от работещи пиксели и съдържащ камерата за селфита и сензора за разпознаване на лица. Освен това е отзивчив, расте и се свива в зависимост от приложението, което използвате.

калъфи за телефон
Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.60 / 5.0 (12)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.