GPS на телефона не работи - какво да правя?

Когато GPS на смартфона не работи правилно, това е съществен проблем особено когато сме на път и тази функция на GSM апарата ни е изключително необходима. Може да се случва така, че телефонът изобщо да не може да определи местоположението си, а понякога пък мобилното устройство показва локацията на картата, но неточно.

За ваше улеснение в тази статия ще ви представим няколко начина за справяне с този проблем.

Метод 1. Опресняване на GPS

1. GPS на телефона не работи - какво да правя?

Най-лесният и бърз начин за отстраняване на проблема е да опресните/рестартирате GPS. За целта издърпайте надолу секцията за уведомяване, като плъзнете надолу от горната част на екрана. Намерете и деактивирайте опцията „Данни за местоположението“. Изчакайте 5 секунди и отново включете GPS, след което проверете дали работи правилно.

Метод 2. Включване и изключване на самолетен режим

Понякога включването и изключването на самолетен режим може да помогне за разрешаването на проблем с GPS на вашия телефон. Разширете секцията за уведомяване, като плъзнете надолу от горната част на екрана, след което намерете и активирайте „Самолетен режим“.

Изчакайте 15 - 20 секунди и деактивирайте настройката отново. После проверете дали GPS работи нормалн.

Метод 3. Махнете калъфа на телефона

Възможно е и самият предпазен калъф на телефона да затруднява работата на GPS-а. Ако случая при вас е точно такъв, просто извадете устройството от кейса и проверете дали навигацията функционира правилно.

Ако проработи, вече ще знаете, че проблемът е причинен от защитния GSM аксесоар. При това положение си заслужава да инвестирате в калъф, изработен от висококачествени материали, които няма да възпрепятстват работата на смартфона.

Метод 4. Изключете режима за пестене на енергия

Когато режимът за пестене на енергия на телефона е включен, някои важни негово функции като Wi-Fi и GPS могат да се окажат блокирани. При това положение, ако режимът за пестене на енергия в смартфона ви е включен, отидете на „Настройки на телефона“, изберете раздела „Батерия“ и деактивирайте опцията „Режим на пестене на енергия“. Впоследствие проверете дали проблемът е разрешен.

Метод 5. Коригирайте GPS настройките

2. GPS на телефона не работи - какво да правя?

В GPS настройките на телефона можете да зададете точността, с която мобилното устройство да определя вашето местоположение. За да може смартфонът да ви даде най-точното разположение, изберете раздела „Сигурност и поверителност“ в настройките на телефона, след това отидете на функцията „Достъп до местоположението“ и изберете опцията „Използване на GPS, Wi-Fi и мобилни мрежи.“ * Проверете дали навигацията работи правилно.

* Имената на функциите може леко да се различават в зависимост от модела на смартфона.

Метод 6. Актуализирайте Google Maps

Остарялата версия на Google Maps може да е причина за грешки при точното определяне на местоположението. За да актуализирате картите, отворете Play Store, след това отидете в менюто с 3 ленти и щракнете върху „Моите игри и приложения“. Изберете приложението Google Maps от списъка и кликнете върху „Актуализиране“. Вижте дали проблемът е разрешен.

Метод 7. Изчистете кеша в Google Maps

3. GPS на телефона не работи - какво да правя?

Понякога многото натрупани файлове в кеша на приложението могат да доведат до затрудняване на нормалното функциониране на навигацията на мобилното устройство. За да разрешите този проблем, отидете в настройките на телефона си и изберете раздела „Приложения и известия“, после „Приложения“. От списъка с налични програми намерете и отворете „Карти“, след което щракнете върху „Памет“> „Изчистване на данни“. Вече можете да проверите дали навигацията работи правилно.

С този последен съвет за справяне на проблема с неправилно работещата GSP навигация на телефона завършва и нашата статия. Ако намирате написаното от нас за полезно, можете да се абонирате за нашия блог, където редовно публикуваме материали на теми, свързани с оптималната протекция и употреба на мобилните устройства.

В случай че имате нужда от висококачествени GSM аксесоари за вашия смартфон, не пропускайте възможността да разгледате нашите актуални предложения за оригинални предпазни калъфи, темперирани стъкла за дисплей, защитни фолиа, телефонни стойки и зарядни за кола.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.