Къде и как да продадем стар телефон – възможности за продажба на мобилен апарат втора ръка?

След закупуването на нови смартфони повечето хора не знаят какво да правят с мобилните устройства, които са използвали досега. В резултат на това старите модели обикновено събират прах, оставени на съхранение по шкафове и чекмеджета. Ако изпаднем в подобна ситуация, е добре да помислим как да намерим нови собственици на вече ненужните ни GSM апарати. По този начин ще се отървем от тях и дори ще си върнем част от парите за тяхното закупуване.

Тъй като продажбата на мобилен апарат втора ръка има своите особености, написахме кратко ръководство как и къде да продадем телефона си на старо. А сега ви пожелаваме приятно четене и се надяваме, че изложените от нас идеи и съвети ще ви бъдат от полза при пласирането на употребяваните ви смартфони на вторичния пазар.

GSM търговци и сервизи, предлагащи телефони на вторичния пазар

1. Къде и как да продадем стар телефон – възможности за продажба на мобилен апарат втора ръка?

Кварталните сервизи и магазините за телефони са чудесно решение за заетите хора, които нямат свободно време сами да търсят купувачи. За щастие GSM търговците са широко разпространени и в повечето случаи са лесни за намиране. Хубавото при тях е, че можете да получите пари веднага или при евентуална продажба. Единственият им недостатък е, че изкупните цените, които предлагат, са много ниски.

Така че, ако искате да получите повече от 70% от реалната стойност на мобилното си устройство, ще ви се наложи лично да търсите купувач за него.

Приятели

Може би ще се изненадате, но приятелите са един от най-ефективните канали за пласиране на смартфони на вторичния пазар. Основната причина за това е, че приятелите си имат доверие, а доверието е в основата на всяка покупко-продажба.

Само си помислете, от кого бихте си купили телефон на старо - от непознат или от приятел, с който се познавате от години?

Отговорът е повече от ясен, най-вероятно ще си купите от познат или от близък човек, за който сте сигурни, че няма да ви излъже и да ви предложи нещо негодно и некачествено за употреба.

Ето защо, когато имате стар GSM за продажба, не пропускайте възможността да го предложите и на вашите приятели. За целта можете да напишете публикация във Фейсбук, чрез която да информирате своето обкръжение, че желаете да продадете телефона си.

От друга страна, продажбата на употребявани смартфони на наши приятели също има съществен недостатък. И той намира израз в очакването на близките ни да получат сериозни ценови отстъпки.

Освен това, ако скоро след придобиването му телефонът се повреди, то това може да стане причина да си развалите добрите отношения с вашия приятел, на когото сте продали устройството.

Facebook

Facebook е изключително полезен инструмент за продажба както на употребявани, така и на нови артикули. Освен че включва много тематични групи за продажба, покупка и/или размяна на стоки, социалната медия е обогатена със специална платформа – Marketplace.

Чрез нея потребителите могат да продават/купуват артикули, да проследяват своите покупки, както и да съхраняват запазени продукти и елементите, които са публикували.

Друго предимство на приложението е, че то позволява лесна комуникация между потребителите. Публикуването на обява във Facebook е безплатно, така че използвайте тази опция, за да увеличите шансовете си за намирането на нов собственик на стария си смартфон.

Сайтове за безплатни обяви и търгове в Интернет

Това може би е най-трудоемкият и сложен начин за продажба на телефон на вторичния пазар, но същевременно предлага и най-много възможности. Едни от най-популярните сайтове за публикуване на обяви за продажба на стоки втора ръка в България са Bazar.bg, Alo.bg и OLX.

Когато предлагате вещите си в тези сайтове, е добре да обърнете внимание на точното описание на артикула, заглавието, използваните ключови думи и на качеството на снимките, с които представяте продуктите си.

И въпреки че, дори и в тези уеб базирани платформи има практика потребителите често да се опитват да договарят цените, то можете да бъдете сигурни, че рано или късно ще се намери купувач за вашия употребяван GSM апарат.

Как да подготвим смартфон си за продажба?

Външният вид на смартфона е основният критерий за оценката му. Телефон със счупен дисплей или надраскан корпус има много по-малък шанс за продажба от устройство без видими повреди.

В тази връзка е добра идея, когато си закупим мобилен апарат да го подсигурим със защитен калъф, предпазно стъкло или фолио за неговия дисплей.

Аксесоарите, които предпазват смартфоните от повреда и съхраняват техния вид непокътнат, са евтини и изглеждат добре, така че определено си заслужава да оборудвате с тях както по-старите, така и по-новите си модели телефони.

Как да увеличим шанса за продажба на телефона си?

2. Къде и как да продадем стар телефон – възможности за продажба на мобилен апарат втора ръка?

Има няколко неща, на които ви препоръчваме да обърнете внимание преди да обявите смартфона си за продан. Спазвайки ги, вие не само ще увеличите шансовете си за продажба, но и ще си спестите евентуални неприятности.

1. Изчистете личните данни и форматирайте картата с памет. Наскоро в нашия блог писахме за това как да изтрием данни от телефона си.

2. Подгответе атрактивно описание на продукта. Внимателно опишете техническото състояние на устройството и неговите параметри.

Също така е добра идея да добавите собствено мнение за състоянието на смартфона и неговите предимства. Описанието трябва да бъде изчерпателно и подробно и да отразява действителното състояние на устройството.

3. Безплатни неща! Ако телефонът ви има аксесоари към него, като кейс, защитно фолио или закалено стъкло, то това е добре да се спомене.

В случай че дисплеят на смартфона ви не е бил с протектор и има драскотини по него, можете да си закупите евтин защитен филм. Една такава принадлежност може да замаскира съществуващите дефекти по екрана на апарата.

4. Подгответе подходящи снимки. Преди всичко те трябва да са ясни и с добро качество, за предпочитане на бял фон. Не прекалявайте с техния брой.

Важното е снимките да показват устройството от всички страни и да посочват неговите недостатъците (дефектите от употреба) – по този начин ще избегнете евентуални оплаквания от потребителите на по-късен етап.

С този последен съвет завършва и нашата статия за продажбата на смартфон на вторичния пазар. В случай че ви е била полезна и желаете да получите известие за новите ни публикации, можете да се абонирате за блога ни.

А ако желаете и да се погрижите за стария и/или новия си телефон, разгледайте актуалните ни предложения за GSM аксесоари.

калъфи за телефони погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.60 / 5.0 (12)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.