Как да дезинфекцираме телефона си

По време на различни вирусни инфекции и заболявания е много важно всичко да е добре почистено и да бъдат премахнати всякакви бактерии, за да се предпазим по-добре. Едно от устройствата, които всеки човек използва ежедневно, е смартфонът, затова е важно и той да е преминал през дезинфекция. 

С какво да почиствате телефона си

1. Как да дезинфекцираме телефона си

Ако искате да премахнете всеки вирус старателно, вземете 99% изопропилов алкохол, дестилирана вода, бутилка със спрей и кърпа за еднократна употреба от микрофибър. Смесете разтвор, който е 70% алкохол и 30% вода и го поставете в бутилката с пулверизатор. След това премахнете кейса от телефона или таблета си, напръскайте кърпата с разтвора и избършете добре. Не използвайте повторно кърпата.

Ако се притеснявате за екрана си, поставете защитен протектор от закалено стъкло, за да не повредите дисплея. Можете да намерите различни модели на добри цени в онлайн магазин etuo.bg. Преди да поставите калъфа, преминете върху него с разтвора и чиста кърпа и го оставете да изсъхне напълно. След това не забравяйте да измиете ръцете си, в противен случай цялата ви дезинфекция ще бъде напразна.

Как да почистите устройството си

На първо място, трябва да проверите в уеб сайта на производителя на вашия смартфон за всякакви конкретни инструкции, които биха могли да имат, за да избегнете повреда на вашето устройство или защитен аксесоар.

Много производители предоставят препоръки поради различните видове инфекции. Повечето от тях препоръчват:

• Използвайте мека кърпа без власинки;

• Избягвайте прекомерната дезинфекция;

• Изключете всички източници на захранване – зарядни и други кабели;

• Дръжте течности далеч от устройството си;

• Не позволявайте на влагата да попадне в отворите;

• Избягвайте аерозолни спрейове, избелващи средства и абразиви;

• Избягвайте пръскането на почистващи препарати директно върху вашето устройство;

• etuo препоръчва използването на почистващи кърпички за екран със съдържание на 70% изопропилов алкохол или почистващи кърпи за избърсване на всякакви твърди, непорести повърхности.

Кога да почиствате смартфона си

Вашият мобилен телефон може да бъде носител на микробни форми на живот, включително бактерии, вируси и гъбички. По време на различни вирусни инфекции от типа на коронавирус е важно да се почистват често докосваните повърхности – по няколко пъти на ден. Сензорните екрани на смартфона обикновено могат да се почистват с почистващи кърпички, но първо се консултирайте с производителя. Честотата на дезинфекция ще варира в зависимост от вашите навици и това колко често докосвате смартфона си.

Защо е нужно телефонът да се дезинфекцира

Многобройни проучвания показват, че нашите мобилни телефони могат да бъдат носители на микробни форми на живот, затова редовната дезинфекция се препоръчва с цел превенция на различни заболявания. Има и болестотворни организми, които могат да оцелеят на повърхности достатъчно дълго, за да бъдат предадени на вас или на друг човек. Ежедневната дезинфекция обаче ще намали този риск до минимум. Ако сте били до някого, който кашля или киха, би било добре веднага да направите дезинфекция и да почистите телефона си от мръсотията.

Изследванията показват, че ако хората си мият ръцете, преди да докоснат устройствата си, това обикновено би било достатъчно, за да ни попречи да прехвърлим вирусите чрез докосване. Въпреки това ние често пипаме устройствата си и измиването на ръцете преди всеки нов контакт с устройството би било непрактично. Всъщност, според проучване от 2019 г. средностатистическият човек докосва мобилния си телефон 2617 пъти дневно. Затова миенето на ръцете преди всеки контакт е трудно. Дезинфекцията на сензорните екрани и калъфи за телефон трябва да бъде част от нашата ежедневна рутина. 

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.50 / 5.0 (10)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.