Как да изберем смартфон с добра камера?

При избор на нов смартфон следва да обръщате внимание на важни детайли, сред които производителност, процесор, издръжливост на батерията, водоустойчивост и други. Част от хардуера на съвременните мобилни телефони е и камерата, посредством която запечатвате любими моменти, като снимки и видеоклипове. Всички искаме да правим хубави снимки, но как да разберем, че камерата на устройството го позволява?

Защо е важно да имаме хубава камера на нашите смартфони?

1. Как да изберем смартфон с добра камера?

Сред най-важните компоненти за всеки потребител на смартфон е камерата, тъй като с нея могат да се правят множество снимки и видеоклипове, директно от самите устройства. Все повече набира популярност и заснемането на кадри за различни социални платформи със смартфони, където броят последователи се влияе от ефективността на направените снимки и видео кадри.

С появата на първите телефони с камера, мегапикселите са изключително ниски, вариращи между 0.3 и 2 мегапиксела. Преди смартфони с такива характеристики са били достатъчни за правене на снимки, но заснетото не се е отличавало с особено добро качество. С напредъка на технологиите, числата на мегапикселите се увеличават непрекъснато, което само по себе си означава, че и качеството на направените снимки и видеоклипове, посредством телефоните, се подобрява с всеки изминал ден. Така, към днешна дата, камерите на съвременните телефони успешно се конкурират с фотоапаратите и все повече хора залагат на покупката на смартфон.

Кои са важните компоненти?

Сред важните характеристики са не само мегапикселите, но и броя на самите снимащи съоръжения. На пазара се предлагат телефони с различни комбинации – двойни, тройни и четворни. Това все повече обърква потребителите, тъй като множеството компоненти и различните им функции създават затруднения. Според нашите специалисти от онлайн магазин etuo.bg е добре да обърнете внимание на:

1. Мегапиксели – мегапикселите се обозначават с MP, като включват в себе си един милион пиксела. Бройката има отношение към определянето на разделителната способност на изображението, или с каква резолюция ще се показва то на дисплея. Колкото по-голяма е разделителната способност на изображението, толкова по-детайлни и ясни образи ще получите при визуализацията му.

2. Големината на обектива – колкото по-голяма е блендата на обектива на камерата, толкова по-ясни цветове, контраст и светлина на отделните пиксели ще се показват. Хубавите видове притежават голям брой мегапиксели, както и широки отвори на обективите.

3. Ултраширокоъгълни сензори – те са част от ултраширокоъгълните камери, които притежава почти всеки съвременен мобилен телефон. Наличието на тези сензори спомага за заснемане на изображението от по-широк ъгъл, което от своя страна позволява детайлност при снимане, без да се налага прекалено отдалечаване на телефона от обекта.

4. Боке ефект – този ефект е създаден, за да се придаде 3D визуализация на изображението, както и да се добавят различни допълнителни възможности, като замъгляване на фоновата картина зад обекта и промяна на цвета на самия фон. Най-често се използва при портретните снимки, където обектът трябва да изпъкне.

5. Макро сензор – благодарение на наличието му, можете да заснемате изображения с телефоните, които са с по-голяма близост и ясно изразени детайли.

6. Автофокус – той е важен, защото позволява да се правят ясни и детайлни снимки на обекти от различни разстояния. Полезен е също при фотографирането на бързодвижещи се обекти като деца, домашни любимци или при спортни събития. Ако автофокусът на камерата на телефона е лош, снимките могат да бъдат размазани и замъглени.

Други важни характеристики

Съвременните смартфони се лансират на пазара с предна и задна камера. От голямо значение е и блендата, която отговаря за яркостта на направените изображения. Тя е изключително важна при нощен режим на снимане или в часовете от денонощието, когато светлината е твърде слаба.

Блендата на снимащото съоръжение на смартфона се обозначава с буквата F, зад която има поставена цифра. Колкото по ниска е цифрата, толкова по-ярка светлина блендата улавя.

Камерата в съвременните телефони има и други значими предимства, сред които снимането във формат Raw. За разлика от познатия JPEG формат, с Raw потребителите имат възможност да нанасят редакции върху своите изображения, а по-същественото е, че нанесените модификации не променят качеството им.

От etuo ви препоръчваме използването на стабилизатор за още по-прецизни кадри. С него си осигурявате гладки кадри без размазване. Цените им са достъпни, а качеството на направените кадри ще зашемети дори професионалните фотографи.

калъфи за телефон погледни
Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.