Как да направите екранна снимка на телефона си?

Екранната снимка (на англ.: screen shot) ви позволява да заснемете това, което виждате на екрана на вашия компютър, таблет или смартфон. Благодарение на тази функция можем да заснемем чатове/разговори в Messenger, текущо състояние на уебсайта или събитие в приложението. Малко по-надолу представяме как да направите скрийншот на смартфони с Android и iOS.

Екранна снимка на телефон с Android

1. Как да направите екранна снимка на телефона си?

Методът за правене на екранни снимки на телефони с Android зависи до голяма степен от конструкцията, модела и марката на самото устройство.

В случай че има физически клавиши под екрана, натиснете продължително, за около две секунди, бутоните „Начало“ (на англ. Home) и заключване (захранване).

Ако телефонът не разполага с физически бутон „Home” и управлението се извършва от самия екран, натиснете клавиша за регулиране на силата на звука и съседния до него по-малък бутон (при някои модели се натиска само по-малкото копче/бутон). И двата бутона са разположени отстрани на смартфона. Както и в първия случай, така и сега задържаме натиснати клавишите в продължение на 2 секунди.

След като направите скрийншот, екранът ще премигне и телефонът ще издаде звук, сигнализиращ, че фотозаписа е осъществен/направен. След което имате опции за споделяне, редактиране или за изтриване на изображението.

Някои от по-старите смартфони на Android нямат функция за скрийншот. Тогава приложения от типа на Easy Screenshot или Screenshot touch, достъпни в Google Play, могат също да свършат работа. Благодарение на тях можем лесно да направим снимка от даден уебсайт директно на и от нашия телефон.

Екранна снимка на смартфоните на Samsung

2. Как да направите екранна снимка на телефона си?

Начинът за правене на екранни снимки при някои модели на Samsung е малко по-различен, в сравнение с гореспоменатите примери със смартфоните на Android. Например, при Galaxy J3, J5, J7, S7 и Note 4, за да направите снимка на дисплея, трябва едновременно да натиснете бутоните за начало и включване/заключване, а не, както при някои други марки, долния бутон за регулиране на силата на звука. В допълнение, модели като Galaxy J5, J7, S7, S8 и Note 4 имат опцията да правят снимки чрез жестове. Просто плъзнете ръката си по дисплея и телефона ви ще направи екранна снимка.

Скрийншон на iOS телефони Скрийншотовете на смартфоните на Apple се правят с комбинация от клавишите Sleep и Start. При по- старите модели Sleep се намира в горната част, а при по-новите – отстрани на устройството. Бутонът „Начало“ е в предната долна част на апарата. Когато iPhone X не разполага с физически бутон Home, скрийншотовете се правят малко по-различно. За да направите екранна снимка, едновременно натиснете бутона за включване от дясната страна на устройството и бутона за увеличаване на силата на звука от лявата страна на телефона. Местоположение за екранни снимки Снимките на екрана на телефони с Android се запазват в папка Снимки. За да намерите скрийншотовете на устройствата на Apple, отидете на Снимки >> Албуми >> Ролка.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.