Как да нулирате телефона си – възстановяване на фабричните настройки на смартфон?

С времето работата със смартфоните е възможно да се влоши. Сигурно и на вас ви се е случвало телефонът GSM апаратът ви да зацикли и да работи по-бавно от обикновено, сякаш отказва да ви се подчини. Понякога единственият изход в подобни ситуации е нулиране на настройките на телефона. За ваше улеснение, в тази статия сме подготвили ръководство как да нулирате - възстановите фабричните настройки на телефони с Android, iOS и Windows.

Нулиране чрез възстановяване на фабрични настройки на телефон с Android

1. Как да нулирате телефона си – възстановяване на фабричните настройки на смартфон?

Преди да прибегнете към така нареченото твърдо нулиране, което ще изтрие всички файлове, снимки и видеоклипове от устройството, трябва да опитате меко нулиране, което се изразява в рестартиране на телефона. За да извършите плавно нулиране, изключете и включете смартфона или извадете и сменете батерията в телефона.

Ако методът се окаже твърде слаб и неефективен, пристъпете към извършване на твърдо нулиране. Преди операцията ви препоръчваме да направите резервно архивно копие, защото устройството ще изтрие всички потребителски файлове. Освен това инсталираните приложения ще изчезнат, тъй като телефонът ще се върне към фабричните си настройки.

Има два начина за извършване на твърдо нулиране:

Метод № 1:

1. изберете елемента "Настройки";

2. отворете „Поверителност“;

3. въведете "Фабрични настройки".

(Имената могат да варират леко в зависимост от марката на смартфона.)

Например, при Huawei смартфони след като влезете в настройките на телефона, ще трябва да отворите “Система и Актуализации”. Изберете опцията “Нулиране” и след това докоснете “Нулиране на телефона”. Следвайте инструкциите на екрана, за да възстановите фабричните настройки.

При възстановяването на заводски настройки при Xiaomi смартфони стъпките са почти еднакви, но имената в настройките са леко подменени. След като отворите “Настройки”, натиснете върху “Допълнителни настройки”, където ще откриете опцията да възстановите заводските настройки на своя Xiaomi телефон.

Метод № 2:

1. когато телефонът е изключен или не реагира, натиснете бутоните за усилване силата на звука и за включване (Power). Задръжте ги едновременно, докато телефонът се стартира;

2. когато се появи списъкът, изберете "Режим на възстановяване", като натиснете бутона за увеличаване на силата на звука. Използвайте бутона за намаляване силата на звука, за да изберете даден елемент;

3. когато се появи логото на Android, натиснете бутоните за захранване и увеличаване на силата на звука и ги задръжте;

4. отидете на опцията „заличаване на данни / фабрично нулиране“ и я изберете, като натиснете бутона за захранване;

5. преминете към „Да - изтрийте всички потребителски данни“ и го изберете чрез натискане на бутона за захранване.

Внимание! Ако телефонът спре да отговаря във всеки един момент от инструкциите, можете да го рестартирате, като задържите бутона за захранване. Ако това не помогне, извадете батерията и я поставете отново.

2. Как да нулирате телефона си – възстановяване на фабричните настройки на смартфон?

Внимание! Метод 2 се различава в зависимост от производителя на телефона! За смартфоните на Samsung, когато телефонът е изключен, натиснете едновременно бутона за увеличаване на звука и захранването и основния бутон (Начало). Навигирането в менюто е възможно с помощта на бутоните за регулиране на силата на звука, докато потвърждението се извършва с помощта на главния бутон.

За HTC смартфони, при изключено устройство, натиснете и задръжте бутона за намаляване на силата на звука за по-дълго и натиснете бутона за захранване за кратко. Подходящият елемент се избира с помощта на бутона за намаляване на силата на звука, маркирането - с бутона за захранване и се потвърждава с бутона за увеличаване на силата на звука.

Възстановяване на фабричните настройки на смартфон с iOS

3. Как да нулирате телефона си – възстановяване на фабричните настройки на смартфон?

Когато трябва да нулирате вашия Apple телефон, има три възможности за избор: нулиране от iPhone, iTunes и режим на възстановяване.

Метод №1 - нулиране от iPhone:

1. докоснете опцията "Настройки";

2. изберете "Общи";

3. кликнете върху „Нулиране“;

4. изберете "Изтриване на съдържание и настройки".

Метод № 2 - нулиране от iTunes

1. свържете iPhone към компютър чрез кабел и стартирайте iTunes;

2. когато на вашия смартфон се появи съобщение с въпрос дали имате доверие на този компютър, докоснете „да“;

3. кликнете върху иконата на iTunes на вашия iPhone;

4. в горната част на менюто цъкнете върху бутона "Отваряне на iPhone";

5. след операцията данните на iPhone ще бъдат изтрити и системата ще се нулира.

Метод № 3 - Нулиране от режим на възстановяване

Когато смартфонът изобщо не се стартира и е изключен, едновременно натиснете бутона за стартиране и бутона „Начало“, докато се появи съобщението „Свързване към iTunes“. След това, съгласно инструкциите, свържете iPhone към iTunes и щракнете върху иконата, отговорна за нулиране на настройките на смартфона.

4. Как да нулирате телефона си – възстановяване на фабричните настройки на смартфон?

Как да нулирате телефон с Windows

При смартфоните с мобилна операционна система Windows нулирането на устройството е възможно по два начина:

Метод № 1:

1. отворете "Настройки";

2. изберете елемента "Система";

3. отидете на "Информация";

4. щракнете върху "Нулиране на телефона";

5. когато се появят предупредителни съобщения за възстановяване на фабричните настройки на телефона, изберете "да". Процесът може да отнеме известно време.

Метод №2:

1. ако телефонът не отговоря и е изключен, натиснете и задръжте (едновременно) бутоните за намаляване силата на звука и мощността/захранване за 10-15 секунди, докато усетите вибрацията;

2. освободете бутоните, след което незабавно натиснете и задръжте бутона за намаляване на звука. Ще се появи голям удивителен знак;

3. натиснете четирите бутона в следния ред: увеличаване силата на звука, намаляване силата на звука, включване и намаляване на звука. Смартфонът ще бъде нулиран и рестартиран.

И така, след като се запознахме с процеса на нулиране на телефоните с Android, iOS и Windows, можем да преминем към завършека на тази, надяваме се, полезна за вас статия.

Нещо повече, ако желаете да получите известие за новите ни публикации, ви каним да се абонирате за нашия блог. В него ще откриете ръководства, съвети и информативни материали на теми, свързани с мобилни технологии, смартфони и GSM аксесоари.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.