Как да оправя дисплея на телефона си?

Мобилните технологии са част от ежедневието. Всеки разчита на смартфона си за работа или забавление. Непрестанната употреба на устройството означава, че възможността от щети върху телефона се увеличава. Много производители предлагат калъфи за смартфони или протектори за техните екрани, но въпреки тези решения и вграденото закалено стъкло на повечето модели, има огромен шанс да ги счупите.

Най-честите проблеми, които могат да възникнат с дисплея на телефона, са:

• трептене;

• премигване;

• не реагира на допир;

• изгорели пиксели;

• черен екран.

Първи стъпки за поправка на проблеми с дисплея

Как да оправя дисплея на телефона си?

Най-важна е проверката на целостта на дисплея. Ако той не е счупен, напукан или повреден визуално, то следващата стъпка е да се премахне протекторът, ако такъв е наличен. Стикери и лепенки по екрана също пречат на правилната му работа. В случай че проблемът е все още наличен, рестартиране на устройството е наложителна мярка. Възможно е проблемите да бъдат причинени от апликация, а след рестарт ще стане ясно дали случаят е такъв. При установяването на софтуерен бъг, който предизвиква затруднената работа, е препоръчително възстановяване на фабричните настройки на устройството.

При наличието на напукване или счупване на стъклото на дисплея, трябва да сме наясно, че екранът се състои от три части: външен, сензорен и вътрешен. Ако вътрешният е счупен, то поправката на целия дисплей е наложителна. Най-лесно се подменя този, който е външнен.

Коя от трите части на екрана е за поправка?

Ако дисплеят не отчита докосване само в счупената част, но с изключение на това работи добре, то най-вероятно проблемите идват от външния екран. Ако има цветен блок или трептене на воден знак – вътрешният е засегнат. При неправилна работа на след докосване – трябва да се подмени целият.

В случай че телефонът е закупен от оторизиран дистрибутор или мобилен оператор и е все още в гаранция, то допълнителни насоки за поправка на устройството ще бъдат налични при свързване с представител на продавача.

 

Специализираните сервизи за мобилни телефони също могат да предложат смяна на дисплея или външния екран.

В интернет са налични много видеа, които да насочат как да се извърши самостоятелно поправката неработещ екран. Добре е да сте наясно, че ако нямате предишен опит, е препоръчително да се доверите на специалисти, които разполагат с правилните инструменти и познания за поправката.

Как да сменим дисплея сами?

На първо място, ще имате нужда от правилните инструменти за поправка:

• набор от малки отвертки;

• Mini Torx отвертки;

• пластмасови пинсети;

• пластмасови клинове;

• извити пинсети;

• прецизен нож или скалпел;

• станция за запояване или топлинен пистолет.

Разнообразието от смартфони прави невъзможно изготвянето на едно универсално ръководство за поправка. Всички наръчници следват стандартния модел:

1. свалете задния капак;

2. разглобете вътрешността на телефона;

3. премахнете счупения елемент;

4. почистете рамката от остатъци от лепило;

5. нанесете прясно лепило;

6. инсталирайте нов дисплей;

7. съберете обратно цялата електроника;

8. уверете се, че кабелите са свързани правилно;

9. пълен монтаж чрез подмяна на екрана.

Правилната грижа за телефона и как да избегнем проблемите?

Изграждане на добри навици при ползване на смартфона е един от най-лесните начини да предотвратим щети. Употребата на аксесоари, като калъф за телефон с ръкохватка/пръстен на гърба на телефона, е допълнително улеснение. По този начин възможността от изтърване и падане се намалява до минимум. Поставянето на защитно фолио на екрана също е задължителна стъпка, за да не стига до ситуации, в които ще има нужда от поправка. 

В нашия онлайн магазина на etuo.bg ще намерите изключително разнообразие от калъфи и протектори. Ако става въпрос за нови устройства, в etuo разполагаме с аксесоари за всички известни марки телефони, както и с протектори за по-малко разпространени модели или производители. Нашите експерти имат опит в изработването на поръчкови модели калъфи и кейсове от материали като силикон или кожа. Направата на твърди и удароустойчиви калъфи, с различни дизайни и стилове, също е възможна. Можете да изберете на достъпни цени от няколкостотин готови дизайна, които не се износват и са устойчиви на петна. Аксесоарите ни са добър вариант да предпазите телефона си от драскотини, ожулвания, замърсявания, както и от много механични повреди, които могат да се появят при ежедневната употреба.

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.