Как да премахнете вирус от телефона си?

Съвременните смартфони се превърнаха в своеобразни портативни, джобни компютри, които използваме не само за телефонни разговори, но и за далеч по-сложни операции. Всичко това освен безспорни ползи, води и до неминуеми рискове. Едни от сериозните опасности, на които са изложени модерните GSM апарати ежедневно, са дължат на така наречените вируси. Те компрометират мобилните устройства и правят невъзможно тяхно нормално, пълноценно и безопасно използване. Добрата новина за притежателите на смартфони, чиито устройства са заразени с вирус, е, че сравнително лесно могат да се отърват от този проблем. В тази кратка статия сме ви подготвили кратък наръчник как да премахнете злонамерен софтуер от телефони с Android.

Как вирусът достига до смартфона?

1. Как да премахнете вирус от телефона си?

В Android вирусите се изтеглят заедно с инсталирането на приложения на трети страни. За да избегнете тази опасност, се препоръчва да инсталирате приложението само от Google Play. Но дори и там можете да попаднете на приложения със зловреден софтуер. Google, разбира се, проверява приложенията, предлагани в своя магазин, опитвайки се да открие и да неутрализира потенциално опасните софтуерни продукти, но рискове винаги има, така че бъдете внимателни с програмите и апликациите, които теглите и инсталирате на мобилните си устройства.

Как да премахнете злонамерен софтуер?

2. Как да премахнете вирус от телефона си?

Възстановяването на фабричните настройки на устройството може да помогне за премахване на вируса от телефона ви. Не забравяйте да направите резервно архивно копие на вашия смартфон, преди да прибегнете към това действие. 

Съществува и втори метод, който не изисква от потребителя да изтрива данни от телефона си. За да отстраните вируса от вашия смартфон, без да възстановявате устройството до фабричните му настройки, трябва да поставите телефона в безопасен режим. В това положение приложенията на трети страни не се стартират, така че и злонамерената дейност ще бъде спряна. За да включите безопасен режим на телефона си, натиснете и задръжте бутона за захранване.

След стартиране на телефона можете да продължите към следващите стъпки. Отворете „Настройки“, изберете „Приложения“ и раздела „Изтегляния“. В случай че не знаете кое приложение съдържа злонамерен софтуер, проверете дали сред имената на приложенията има неизвестен чужд запис. Ако е така, щракнете върху приложението и изберете "Деинсталиране".

Ако бутонът за деинсталиране е неактивен, това означава, че вирусът е предоставил администраторски права. За да проверите това и за да разрешите проблема, върнете се в „Настройки“ на смартфона, отидете в раздела „Сигурност“ и намерете опцията „Администратори на устройства“. Ако след щракване върху опцията, установите, че злонамереният софтуер действително е имал права на администратор, просто кликнете върху приложението, премахнете отметката и потвърдете избора си. След това опцията за деинсталиране трябва да бъде активна. Не забравяйте да рестартирате устройството си, след като премахнете приложението.

3. Как да премахнете вирус от телефона си?

Разбира се, можете да инсталирате и антивирусна програма, която да открива и премахва злонамерен софтуер. В Google Play Store има много антивирусни продукти, като Avast и 360 Mobile Security. За съжаление, понякога се случва антивирусната програма да предупреждава за безопасен софтуер, често използван от потребителя, и същевременно да не е в състояние да засече истинската заплаха.

Как да запазите смартфона си в безопасност?

4. Как да премахнете вирус от телефона си?

Смартфоните са изложени на множество заплахи. За да гарантираме тяхната безопасност, трябва да инсталираме приложения само от известни и доказани източници. Ако възнамерявате да инсталирате софтуер извън Google Play, проверете какви разрешения изисква въпросното приложение.

Например проверете дали апликацията ще поиска достъп до запазени контакти или други данни. Необходимо е също така да обърнете внимание на прегледите на даденото приложение и мненията за самия разработчик.

5. Как да премахнете вирус от телефона си?

Сигурността на смартфоните, разбира се, не се отнася само до защитата на данните в Интернет. Устройствата са изложени на множество механични повреди и нищо не защитава по-добре смартфона от качествен предпазен калъф.

За ваше улеснение, в нашия онлайн магазин etuo сме подбрали богат асортимент от стилни кейсове и практични GSM аксесоари за любимите ви мобилни апарати.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.