Как да проследим и намерим откраднат или загубен телефон?

Смартфоните се използват не само за осъществяване на повиквания или изпращане на съобщения (две, иначе изключително полезни функции, особено в определени ситуации), но и за съхраняване на много важни лични данни. Благодарение на тях имаме достъп до служебните и личните си имейли, профилите ни в социалните медии, както и до банковите ни сметки. А и нека не забравяме, че самата покупка на GSM апарат коства пари. Ето защо загубата или кражбата на телефон определено е много неприятно преживяване за всеки собственик на мобилно устройство. Добрата новина е, че ако попаднете в подобно незавидно положение, има начини да проследите и, при нужда, да блокирате смартфона си. В случай че се чудите как да го направите, продължете да четете, защото в следващите няколко реда ще намерите няколко полезни съвета, които ще ви помогнат в това специфично начинание.

Find My Device

1. Как да проследим и намерим откраднат или загубен телефон?

Find My Device (Android Device Manager) е инструмент на Google, който ви позволява да намерите или блокирате устройство с тази операционна система. За да го използвате, първо трябва да изтеглите и инсталирате приложението от Google Play.

След това отидете в раздела Местоположение в настройките на Android и стартирайте GPS. Без него уеб апликацията няма да може да проследи изгубения GSM апарат.

Проследяване на Android смартфон от нивото на приложение

Ако вашият телефон е откраднат, трябва да стартирате приложението за диспечер на устройства с Android на друго устройство с тази система възможно най-скоро. Влезте в услугата, като използвате вашия акаунт в Google. След това приложението ще покаже всички налични ваши устройства с Android. Изберете това, което искате да намерите и инструментът ще посочи приблизителното му местоположение. Програмата ще работи, само когато смартфонът е с включен GPS и е свързан към мрежата, използвайки Wi-Fi или предаване на данни.

Проследяване на мобилно устройство с Android от браузъра

2. Как да проследим и намерим откраднат или загубен телефон?

В случай че не разполагате с друго устройство под Android, можете да използвате уеб браузър за проследяване на телефона. Просто отидете на Find My Device (Android Device Manager) и влезте с вашия акаунт в Google. След като влезете, страницата ще покаже карта с местоположението на вашето устройство.

Заключване на телефон с Android

Ако не успеете да намерите смартфона си чрез геолокация, е препоръчително да го блокирате. Това може да стане както от друго устройство, така и от уеб браузър. Просто изберете функцията за заключване и изберете нова парола за вашия телефон.

Също така можете да зададете съобщение, например с телефонен номер, което да се показва на заключения екран на изгубеното устройство. Ако смартфонът не е откраднат и бъде открит от честен и добросъвестен човек, той ще може да ви се обади от нивото на блокираното устройство.

Изтриване на данни от GSM апарат под Android

В случай че телефонът ви е откраднат и няма шанс да ви бъде върнат обратно, то би било добре да защити личните си данни, съхранени на него. За целта използвайте Find My Device, за да форматирате телефона си с Android и да го възстановите до фабричните настройки.

Просто щракнете върху бутона за изтриване и приемете последиците от тази стъпка. За съжаление ще загубите безвъзвратно приложенията, файловете, документите и снимките, записани на липсващото устройство.

Единствено данните, свързани с профила в Google, могат да бъдат възстановени впоследствие. Имайте предвид, че с тази функция файловете, съхранявани на microSD карта, няма да бъдат изтрити.

Алтернативи

Освен инструмента на Google, на пазара има и други приложения, които позволяват проследяване и блокиране на телефони. Например антивирусните програми с обширни пакети като: Lookout, Avira Antivirus Security, Norton Security & Antivirus, Avast Mobile Security & Antivirus или Kaspersky Internet Security.

Добри практики след изгубване на телефон

След като загубите телефона си, е много важно да използвате някое от гореспоменатите приложения. Въпреки това няма безпроблемни и перфектни програми, така че за безопасност препоръчваме да извършите няколко основни стъпки, когато мобилното ви устройство бъде откраднато или изгубено:

1. променете паролите на профилите си в социалните мрежи, имейлите, електронното ви банкиране, както и за достъпа до вашия акаунт в Google;

2. блокирайте платежна карта;

3. подайте сигнал за кражба в полицията.

3. Как да проследим и намерим откраднат или загубен телефон?

Смартфоните са изложени на множество заплахи всеки ден. Това донякъде се дължи и на забързаното ежедневие, характерно за нашето съвремие. На всеки от нас би могло да му се случи да прояви моментно невнимание и да забрави или изгуби телефона си.

Благодарение на съвременните технологии имаме възможност да открием или поне да форматираме изгубения/откраднатия ни GSM апарат.

Освен това можем да предотвратим появата на различни механични повреди на любимото ни мобилно устройство, като го снабдим с защитен калъф, предпазно стъкло или фолио за сензорен екран.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.60 / 5.0 (12)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.