Как да проверя дали телефонът е подслушван? (Android и iOS)

Подозирате ли, че някой ви шпионира по телефона? Забелязвате тревожни симптоми и не знаете дали можете безопасно да използвате устройството си? От днешния пост ще научите как да проверите дали телефонът ви е подслушван.

Изпробвайте сервизни кодове (Android, iOS)

1. Как да проверя дали телефонът е подслушван? (Android и iOS)

MMI кодовете ще ви помогнат да засечете подслушвания и нередности на телефона си.

• Въведете кода * # 21 # на екрана на смартфона и ще разберете дали обажданията и съобщенията от вашия телефон се пренасочват към друг номер. Ако е така, ще го видите на екрана.

• Въведете кода * # 62 # и ще разберете къде се пренасочват разговори, когато телефонът е изключен или сте извън обхват. Не се паникьосвайте, когато на екрана се появи чужд номер, защото най-вероятно това ще бъде номерът на вашата гласова поща. Уверете се обаче, че наистина е така. Проверете номера в търсачката или се обадете на вашия оператор.

Проверете администраторите на устройства на Android

2. Как да проверя дали телефонът е подслушван? (Android и iOS)

Чрез проверка на списъка с администратори ще разберете кои приложения имат правата за управление на вашия телефон.

Отворете „Настройки“ на телефона и въведете „Администратори на устройства“ в търсачката. Можете също да изберете: Настройки >> Сигурност >> Администратори на устройства. * В списъка ще видите приложения, които имат статус на администратор. Ако някое приложение предизвика вашите подозрения и установите, че то не идва от устройството или производителя на софтуер, не забравяйте да ограничите неговите разрешения или помислете да го премахнете напълно.

* Разделът Администратори на устройства може да се намира на друго място. Зависи от производителя и модела на смартфона.

Проверете сигурността на вашия iCloud акаунт на iPhone си

Шпионирането във вашия iCloud акаунт е популярен метод, използван от измамниците. Хакерите изнамират потребителското име и паролата на акаунта на iCloud на потребителя и в резултат получават достъп до всичките му съобщения, снимки и история на обажданията. Ако сте включили потвърждаването в две стъпки, трябва да сте подозрителни при получаване на заявка за потвърждение за ново влизане в акаунта на телефона си.

Използвайте професионално оборудване или специализирана помощ

Специализираните магазини предлагат специални детектори, които информират за проследяване и локализиране на подслушвания. Добро решение е и предаването на телефона на фирма, специализирана в откриването на подслушвания.

Не забравяйте обаче, че преди да се възползвате от предложението на такава компания, внимателно проверете отзивите за нея онлайн. Също така е важно да не се свързвате с компанията от телефон, който смятате, че се проследява. В противен случай измамниците ще научат за вашите действия и намерения.

Изключете проследяващите реклами

3. Как да проверя дали телефонът е подслушван? (Android и iOS)

Някои потребители може да мислят, че телефонът им се подслушва, когато им се покажат персонализирани реклами въз основа на техните интереси и търсения. В този случай обаче няма причина за безпокойство. Нормално е корпорации като Google или Facebook да събират информация и данни от потребителите.

Ако обаче това е проблем за вас, можете да изключите персонализираните реклами на телефона си. Всичко, което трябва да направите, е да промените настройките на рекламите в профила си в Google и Facebook. В iPhone опцията за ограничаване на рекламата въз основа на интереси може да се намери в раздела: Настройки >> Поверителност >> Реклами.

Надяваме се, че благодарение на нашето ръководство сте успели да решите проблема със сигурността на телефона си.

Калъфи за телефон

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.50 / 5.0 (10)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.