Как да сменим батерията на таблет?

Ако сте собственик на таблет вероятно, вече сте открили най-проблемните зони на устройството ви. Знаете ли, че изхабяване на батерията е основен недостатък, изтъкван от производителите. Независимо от марката, всяка батерия има определено време живот. Преди години устройствата можеха да се използват продължително без зареждане, но с появата на различните допълнителни функции и приложения, трябва да извършваме този процес все по-често.

 

Кога се налага смяна?

Как да сменим батерията на таблет?

Животът на вашия таблет зависи от това дали използвате и обслужвате правилно устройството. Професионалистите от еtuo съветват да се придържате към висококачествени зарядни, лицензирани от самия производител, за да си гарантирате по-дълъг живот и работа на вашето устройство. Ето няколко признака, които показват, че вашия таблет се нуждае от подмяна на батерията:

• бърз спад на мощността е първото доказателство, че батерията има нужда от смяна;

• ако при непостоянно ползване тя е винаги изтощена и се налага зареждане няколко пъти дневно или носенето на външни батерии навсякъде с вас;

• друг признак за неизправност са честите рестарти;

• неправилна индикация на зареждане – бързо губене и получаване на заряд.

 

Какви са стъпките при подмяната?

Въпреки че тази процедура не би следвало да се извършва от човек, който не е специалист в сферата на техниката, ако решите да разчитате на себе си, то трябва да знаете някои специфики. Етапите, през които ще преминете, ако решите да поставите нова батерия самостоятелно, са:

• Първата стъпка е да отворите капака ‒ начинът на отваряне се определя спрямо марката и модела на даден таблет. Ще ви е необходим комплект от специален набор инструменти, с чиято помощ да го отстраните, за да имате достъп. Следва заменянето на старата с нова. Препоръчително е използването на нови и оригинални батерии, тъй като това намалява до минимум появата на нови бъдещи проблеми;

• Премахване на старата ‒ важно е да отбележим, че начина за подмяна на батерия на, би следвало да бъде специфичен при разнообразните марки и модели мобилни устройства. В долната част на таблета има два накрайника, които е необходимо да махнете, за да извадите долните винтове с трикрила отвертка. Отделяте я от свързващите кабели като се стараете да не нараните корпуса при издърпването ѝ;

• Монтиране на новата ‒ монтажът на новата се извършва чрез закрепване на свързващ кабел към нея. След това трябва да го поставите в кутията и да прикрепите винтовете, които сте отстранили по-рано. Не на последно място, е необходимо да добавите защитния накрайник, а след това продължавате с поставянето на капака. Накрая стартирайте вашия таблет, за да проверите дали работи правилно. Ако не сте я поставили правилно, устройството няма да се включи.

 

Защо е препоръчително да отидем в сервиз за мобилни устройства?

В повечето случаи сервизите предлагат смяна на всички видове батерии за таблети. Когато смяната на батерията на таблет изисква частично или пълно разглобяване на устройството е препоръчително да се извърши от техническо лице, наясно с процеса на подмяна. При някои нови модели тя може да се смени само чрез разглобяване на таблета, защото са капсуловани. При опит за смяна от неквалифицирано лице се създават предпоставки за допълнителен ремонт, като в повечето случаи опитът завършва с деформация на основни части като платки, модули, лентови кабели или дори дисплея. Именно поради тази причина смяната при по-нови модели трябва да се извършва в сервиз с квалифицирани специалисти. 

След като вече се запознахте с начините за подмяна и сте взели решение дали ще действате сами, или ще потърсите помощ, можете да посетите онлайн магазина на etuo.bg, където ще намерите богат избор от зарядни устройства и различни продукти с цени за всеки джоб.

калъфи за телефони погледни
Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.