Как да ускорим своя Android смартфон?

Android е най-популярната операционна система, открита в повечето мобилни устройства. За съжаление, производителността на системата намалява с течение на времето, което може да бъде досадно за потребителите. Има обаче методи, които Ви позволяват да ускорите операционната система. Представяме Ви най-ефективните и най-простите.

Почистете началния си екран

1. Как да ускорим своя Android смартфон?

Ако телефонът Ви има по-бавен процесор или няма достатъчно RAM, поддържането на стройния начален екран може да Ви помогне да го ускорите. Живите тапети и джунджурии използват ресурси, а джунджуриите дори могат да продължат да се актуализират на заден план. Там, където е най-вероятно да видите тяхното въздействие, е чрез нещо, наречено „преначертаване на началния екран“. Когато превключите от приложение с тежка RAM памет като Chrome, ще видите напълно празен начален екран и ще трябва да изчакате няколко секунди, докато вашите икони, джаджи и тапет се презареждат. Дръжте началните си екрани подредени, за да избегнете това.

Използвайте различен стартер

Вече подбраният стартер на Вашия телефон обикновено е проектиран да показва най-добрите функции на Вашето устройство. В резултат на това, той не винаги е най-бързият или най-ефективният.

В Google Play Store ще намерите огромен брой стартери и много от тях са оптимизирани за скорост. Струва си да експериментирате с няколко, за да намерите този, който е подходящ за Вас.

Сменете браузъра си

Уеб браузърът по подразбиране в Android е Chrome и е доста тежко приложение. Има няколко начина, по които можете да го подобрите, но по-доброто решение е превключването към напълно различен браузър.

Опитайте различни уеб браузери и ако предпочитате нещо по-подобно на Chrome, разгледайте Opera. Функцията му за компресиране на данни може да помогне на страниците да се зареждат много по-бързо.

Деинсталирайте лоши приложения

2. Как да ускорим своя Android смартфон?

Лошите приложения често са виновни за забавянето на телефона Ви. Не винаги са неясни приложения - някои от най-големите имена са често срещани виновници. Snapchat е известен за лаг в Android, докато деинсталирането на Facebook може да направи телефона Ви 15% по-бърз. Опитайте вместо това да преминете към приложение на Facebook на трета страна. Има и леки версии на основните приложения на Google, които използват по-малко памет и работят по-бързо.

Изтрийте антивирусни софтуери

Антивирусният софтуер твърди, че предлага спокойствие на потребителите на Android, но не е излишно. Забавя телефона и изтощава батерията. Докато инсталирате приложения само от официални източници като Google Play Store или Amazon AppStore, няма голяма вероятност да срещнете злонамерен софтуер.

Почистване на операционната система

За съжаление понякога премахването на неизползваеми приложения не винаги е достатъчно, защото проблемът може да бъде свързан със спецификата на операционната система. Операционната система изисква редовно почистване, за да се предотврати нейното замърсяване. Всяко приложение събира значителен брой файлове, които не са от полза в бъдеще. Тези файлове трябва да бъдат изтрити, за да не се влоши производителността на устройството.

Ако забележим, ще смартфонът ни се е забавил значително, струва си да използваме специализиран софтуер, който ще премахне всички примеси и ще сканира паметта на смартфона. Най-популярното приложение от този тип е Clean Master, достъпно за изтегляне чрез Google Play.

За да почистите, стартирайте програмата и след първоначалното сканиране щракнете върху ‚Нежелани файлове‘. Стойността на изтрития боклук може да достигне до няколко гигабайта.

Ежедневна защита за смартфона

3. Как да ускорим своя Android смартфон?

За да могат смартфоните да функционират безупречно и да ни обслужват възможно най-дълго, трябва да се грижим за тях всеки денЗащитните аксесоари, като например калъф, който ще ограничи възможно падане на устройството и по този начин ще сведе до минимум риска от повреда на компонентите вътре, са абсолютно задължителни. 

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.