Как работи безжичното зареждане?

Още преди края на 1800-та година, Никола Тесла описва своя експеримент за безкабелно предаване на електричество. Накратко — има едно устройство, което работи като предавател, докато друго е приемник. Ако се чудите как работи wireless charging на мобилно устройство, можем да кажем, че експериментът на Тесла е бил много полезна основа за днешната технология. Днес се използват многобройни начини за безкабелно зареждане за смартфони, интелигентни часовници, слушалки и други аксесоари.

Как работят този вид зарядни

Безкабелното зарядно е индуктивно и прехвърля захранването от електрически контакт (предавател) към вашия смартфон (приемник) безжично. Една от добре познатите алтернативи е използването на калъф, който осигурява такъв вид зареждане. Той е интегриран с приемник за такъв вид осигуряване на заряд, а освен това Вашият смартфон е защитен. Така едновременно си осигурявате пълна батерия за разговори и използване на функции и приложения, и предотвратяване на надрасквания и други външни намеси.

За да отговорим на един от най-често срещаните въпроси „Имам ли нужда от телефон с такъв вид предаване на енергия без кабел?“, трябва да кажем, че това зависи изцяло от предпочитанията и нуждите на човека. Ако сте свикнали със стандартния начин за свързване към устройството, тогава изберете кабел. Но ако искате по-бърз и лесен начин за увеличаване на заряда на батерията на смартфоните си, изберете wireless charging.

Какви са плюсовете и минусите на такъв вид предаване на електроенергия

1. Как работи безжичното зареждане?

Предимства

Основното и най-очевидно предимство на безжичните батерии е, че елиминират досадните кабели, докато зареждате мобилния си телефон или други устройства. Така няма да се появят често срещаните проблеми с прекъснати, липсващи и заплетени кабели или адаптери всеки път, когато батерията Ви падне.

Друго предимство е, че това е най-безопасният начин за зареждане на Вашия мобилен телефон. 

Недостатъци

Един от основните недостатъци е, че не всички смартфони имат функцията да работят с безжични зарядни, следователно ще трябва да инвестирате допълнителни пари в аксесоари за wireless charging.

Друг недостатък е, че при някои смартфони има по-голямо загряване, докато са свързани с такъв вид зарядно. Това обаче може да се случи и с обикновен адаптер, затова не можем да го отчетем като основен недостатък.

Също  така безкабелното зареждане не е съвместимо с метал и затова най-новите модели телефони, които са с безкабелно зарядно имат задна част от стъкло или пластмаса, а това ги прави по-деликатни и по-лесни за счупване.

Основни категории аксесоари за wireless charging за Вашите смартфони включват:

• Безкабелно зарядно устройство, което в повечето случаи е съвместимо с най-новите модели смартфони. Тези телефони вече имат интегрирана функция за безкабелен заряд с Qi;

• Допълнителен калъф с безжично зарядно-подложка за безжично зареждане;

• Задно калъфче, съвместимо с wireless charging.

• Универсални адаптери + безжична подложка за заряд на батерията. Тази комбинация от аксесоари за wireless charging е за по-старите модели смартфони.

Икономично ли е използването на безжичен телефон за зареждане

Безжичното зарядно е удобно, но рентабилно ли е? Това е въпрос, който много хора си задават. Както беше обяснено по-горе, все повече нови устройства и смартфони от любимите Ви марки вече са пригодени за безжично зареждане. Въпреки това, ако в момента нямате достатъчно средства, тогава определено е по-евтино да закупите смартфон без възможности за wireless charging. След като решите да опитате безжично зареждане, ще трябва да определите типа аксесоар, от който се нуждаете, според възможностите и функциите на телефона, който имате. 

Необходимо ли е смартфонът и зарядното да са на една марка

Няма задължително условие безкабелното зарядно и телефонът да са една и съща марка. Понякога това може да е плюс, само заради бързината и удобството на зареждане, но можете да използвате всяка една марка, стига да са съвместими самите продукти.

Защо да изберем онлайн магазин etuo.bg

В магазин etuo можете да намерите различни продукти — зарядни, слушалки, калъфи, гръбчета и други. Всичко е разделено в категории, за да можете да се ориентирате лесно и бързо. Ако изберете нашия магазин, ще получите качествени и интересни продукти на достъпни цени. Персонализираните кейсове са много търсени за подарък, а протекторите са необходимост за всеки, който притежава смартфон, особено ако е от по-скъпите модели. Аксесоари и джаджи, пък е най-посещаваната категория, защото там винаги могат да се открият най-новите и иновативни продукти. Остава само да изберете търсения продукт, да направите своята поръчка и да изчакате доставката.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.