Как се сменя дисплей на телефон?

Екранът на смартфона е най-уязвимата и крехка част. Дори при падане от малка височина върху стъклото могат да се появят значителни пукнатини. Без работещ екран, използването на устройството е невъзможно. Всяко ново поколение смартфони става все по-издръжливо, но въпреки това все още е далеч от пълна защита. Само едно падане от масата на пода и екрана на любимия телефон е разбит на парчета. Късмет е, ако продължава да работи. Счупеният дисплей може да попречи на устройството да функционира правилно – част от информацията е скрита под напукано стъкло, но в повечето случаи можете да използвате устройството. Ако сензорният екран или матрицата започват да отказват, това означава, че скоро ще се наложи подмяна. 

Кога се налага да сменим дисплея на телефона си

1. Как се сменя дисплей на телефон?

Повредата на дислпея на телефона е неудобство, което може да се появи в най-неподходящия момент. Има различни причини, поради които екранът на вашия смартфон може да бъде повреден:

• механични повреди – най-често причината за повреден тъчскрийн или разтечени пиксели е неволно изпускане. Понякога дори и височината да не е много голяма, ако устройствата не са защитени с протектори и кейсове за телефони, изпускането може да доведе до сериозни проблеми;

• контакт с вода – счупването на екрана не е единствената причина, поради която може да се наложи смяна на дисплея. Ако изпуснете телефона си във вода или го залеете с течност, това също може да доведе до повреда и по-нататъшната му неработоспособност;

• температурна разлика – високата температура се отразява неблагоприятно на екрана на смартфона и може да причини непоправими щети, които ще изискват подмяна.

Ние от онлайн магазин etuo смятаме, че именно тези три причини най-често водят до необходимостта от смяна на дисплея. Повредите могат да се проявят по различни начини. Екранът може да стане напълно неработещ, цветовете да се изкривят, телефонът не се включва, сензорът да не работи или стъклото да е счупено, напукано или покрито с "паяжина" и цветни петна.

За какво трябва да внимаваме при подмяната

От etuo.bg съветваме при неизправност на вашето мобилно устройство да се обърнете към сервиз, където ще ви разяснят подробно какъв е проблема на вашия смартфон. Ако се наложи подмяна на дисплея, то тя трябва да бъде направена от специалисти, които са запознати с всяка подробност от процеса. В случай че сте решили да го смените сами, трябва да се запознаете с няколко важни стъпки:

• на пазара се предлагат хиляди модели дисплеи на различни цени. Особено важно е да изберете точния модел за вашия телефон, за да може да функционира правилно;

• разглобете устройството – за да направите това, ще ви трябват малки отвертки. Можете да намерите много видео файлове с подробни инструкции за разглобяване на конкретен модел;

• след това пристъпваме към премахването на дисплея – вземете сешоар и загрейте по периметъра. Внимавайте да не прегреете частите. Прикрепете вендузата към стъклото и я издърпайте към себе си. Помогнете си с плосък предмет да отделите екрана от калъфа;

• извадете повредената част и я изхвърлете – вече няма да ви трябва;

• отстранете филма от матрицата и го намажете с лепило по периметъра;

• приложете новата част, натиснете и задръжте за няколко секунди. Ако излишното лепило излезе, тогава то трябва да бъде отстранено със салфетка.

След като приключите включете телефона, за да се уверите че работи и тъчскрийна отчита докосванията.

Какво съветват от сервизите за смартфони

Много е важно след като смените дисплея на своя телефон да използвате нужната защита, за да не се появи нова повреда. Предпазването е от изключително голямо значение, още повече при устройства, чиито екран е сменен, тъй като те са по-уязвими. Ако имате дори капка съмнение в себе си и вашите способности, най-добре се обърнете към специалист, за да не го повредите още повече. Не забравяйте, че ако не сте добре запознати с процеса на подмяна, може да нанесете сериозни щети на вашето устройство и никога повече да не проработи.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.50 / 5.0 (10)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.