Каква е разликата между iPhone и смартфон?

Голяма част от хората все още не разбират с какво смартфонът с Android се различава от iPhone освен с по-високата цена. Важно е да отбележим, че той също е смартфон, но произвеждан от гиганта Apple. Смартфонът е мобилно комуникационно устройство с операционна система, сензорен екран и широка функционалност. Кои са разликите, по които iPhone се отличава от останалите модели телефони?

Защо iPhone се различава от останалите телефони?

Каква е разликата между iPhone и смартфон?

Смартфоните с Android се подобриха значително през последните години. Те все повече се конкурират с предлаганото от производителите на Apple. Въпреки това между устройствата има разлики и ето някои от тях:

• Операционни системи ‒ за разлика от останалите производители, Apple са разработили самостоятелно своята операционна система, наречена iOS. Именно тя е в основата на различния начин на работата на Iphone. Останалите използват операционни системи, произведени от друг;

• Разлика в дизайна ‒ уникалното лого на Apple смарфон, което Стив Джобс създава е емблема за бранда. Материалите, от които са изработени са предимно метал и стъкло, докато останалите използват за частите на телефоните си по-евтини материали например пластмаса;

• Памет и карти с памет ‒ за разлика от масовия смартфон, смартфоните на Apple не поддържат карти памет. Производителите считат, че фабричната памет е напълно достатъчна за съхранението на данни, докато в повечето устройства има възможност да се добави допълнително карта с памет. 

Каква е разликата между операционните системи?

Основната разлика между Android и iOS е, че първият е собственост и се разработва от Google. От друга страна, iOS е собственост и разработка на Apple. Android е софтуер с отворен код, който позволява на всеки да го изтегли безплатно, докато iOS е със затворена система на работа. Android е операционна система, разработена основно от Google. Тя се използва за устройства със сензорен екран, като смартфон и таблет. Освен това други софтуерни и мобилни компании я използват като операционна система в своите телефони или я модифицират, за да я използват в конзоли за игри, мултимедийни плейъри и др. Докато в другия случай, само тези, които имат устройство на Apple, могат да използват iOS. И двете операционни системи имат своите предимства и недостатъци. Изборът коя система е по-добра, когато се отнася до работата на смартфон, зависи от нуждите на потребителя и затова няма идеален отговор.

Кой е по-добрият избор за мобилно устройство?

Различните модели са различен клас на качество, съответно се предлагат на различни цени. Ако сте разочаровани от някои аспекти на сегашния си смартфон или ако по-новите модели на телефона ви не включват желаните от вас функции и приложения, може да се изкушите да смените операционната система. Като цяло обаче препоръчваме да не го правите. А наистина важните характеристики, като размера на екрана и качеството на камерата, в момента са доста сходни между телефоните в един и същи ценови диапазон ‒ преди iPhone имаха значително по-добри камери, а телефоните с Android ‒ много по-големи екрани, но това вече не е така. Вашите индивидуални потребности са ключовата особеност, чрез която ще направите правилния за вас избор.

Какво е по-добро? От вас зависи да решите. Можете да отидете до всеки магазин за техника или да потърсите онлайн и да сравните iPhone с друг смартфон, който харесвате. В сайта на etuo може намерите богато разнообразие от кейсове ‒ масови и персонализирани, различни видове аксесоари и протектори. Онлайн магазина на etuo.bg е подходящ, както за потребителите на iPhone, така и на останалите марки смартфон.

калъфи за телефони погледни
Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.