Какво да направите, ако телефонът не разпознава SIM картата?

SIM картата е съществен елемент за използването на основните функции на смартфона, като говорене, писане на съобщения и сърфиране в Интернет. Тя осъществява връзката между телефона и мобилния оператор. В тази кратка статия ще ви дадем няколко практични съвета какво да правите, ако телефонът не открие/разпознае СИМ-картата, поставена в него.

Рестартиране на смартфон

1. Какво да направите, ако телефонът не разпознава SIM картата?

Изключването на телефона и повторното му включване е прост и ефективен начин за справяне с много от техническите проблеми на вашия GSM апарат. Ползвателите на смартфони с различни операционни системи (Android, iOS и Windows) и марки, като Apple, Samsung, Huawei или Xiaomi, често са изправени пред софтуерни грешки/бъгове. Рестартирането помага да се справите с много повреди и неизправности.

Почистване на SIM слота

Слотът за SIM карта е податлив на замърсявания и прах. Въпреки че производителите на смартфони използват различни видове уплътнители, комуникацията между SIM чипа и смартфона лесно се блокира. Слотът може да се почисти със сгъстен въздух. Не се препоръчва обаче да почиствате този елемент с материали и пособия, тъй като това може да повреди апарата.

Почистване на контактите на SIM картата с алкохол

2. Какво да направите, ако телефонът не разпознава SIM картата?

Следващата стъпка е да почистите контактите на самата SIM карта. Най-добре е да го направите с 40% алкохол (водка), защото това е най-добрият обезмаслител за електронни повърхности. За целта нанесете 10 ml течност върху антистатична кърпа и полирайте СИМ-картата.

Активиране на домашен роуминг и търсене на GSM мрежа

3. Какво да направите, ако телефонът не разпознава SIM картата?

Поради интензивното разширяване на 4G инфраструктурата в страната и необходимостта от извършване на чести работи по поддръжката, някои предаватели са временно изключени. И въпреки че е малко вероятно точно вашето устройство да е попаднало в зоната, временно изключена от оператора, то, чисто хипотетично, това е възможно. За да разберете дали сте от късметлиите, можете да проверите дали вашият смартфон има активирана национална роуминг услуга, която ви позволява да се свържете с други GSM мрежи. Тази опция може да се намери в настройките на устройството.

Посещение на офис на оператора

Ако нито един от горепосочените съвети не даде резултат, посетете офис на мобилния ви оператор, където, най-вероятно, ще се замени повредената SIM карта или телефонът ще изпрати за ремонт.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.50 / 5.0 (10)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.