Какво да направите, ако телефонът ви не се включи?

Неприятните бъгове и грешки са често срещан и добре познат проблем за много от потребителите на смартфони. Телефоните се превърнаха в незаменими устройства, тъй като ги използваме постоянно в ежедневието си. Ето защо те са изложени на множество рискове и опасности. Едно от най-лошите преживявания за ползвателя на смартфон е, когато телефонът му не реагира на команди и не се включва. В тази статия даваме няколко кратки съвета как да се справим в подобна ситуация, като същевременно правим опит да разясним причините за възникването на подобни технически проблеми.

Изваждане на батерията

Случва се контактите или плочите на батерията да потъмнеят. Вследствие на което устройството не се включва и не работи. В тази ситуация може да бъде много полезно да извадите батерията и да почистите замърсните контакти, свързани с нея. Изваждането на батерията също ще доведе до нулиране (възстановяване на фабричните настройки) на телефона. Горният метод е само за смартфони със сменяема батерия.

Проверете конектора и аксесоарите за зареждане

1. Какво да направите, ако телефонът ви не се включи?

Друга често срещана неизправност, поради която телефонът не се включва, е повреда на конектора за зареждане. Повредите на щепсела обикновено са причинени от неправилно изтегляне на кабела.

За да разберете дали мобилният апарат има повреда на порта, можете да го свържете със зарядното, след което да следите за някаква реакция при преместване на кабела на захранващото устройство. Добра идея е и да свържете телефона си към компютър. Ако на монитора се появи подсказка или прозорец за инсталиране на драйвер / софтуер, това може да е индикация, че конекторът за зареждане е повреден.

За да смените дефектния щепсел, е необходимо устройството да се разглоби. Ето защо, при възникне на подобен проблем, се препоръчва да върнете мобилния си апарат обратно на търговеца/производителя, ако е в гаранция, или да посетите оторизиран сервиз за ремонт на смартфони.

Отстраняване на софтуерна неизправност

2. Какво да направите, ако телефонът ви не се включи?

Причината телефонът ви да не се включва може да се дължи и на софтуерен проблем. Много производители на смартфони предоставят безплатни програми за самостоятелна диагностика и корекция на софтуера на своите устройства. Пример за това са Sony и PC Companion или програмата на Apple, която ви позволява да възстановите софтуер чрез iTunes. Моля, обърнете внимание, че използването на подобни функционалности и приложения може да доведе до трайното изтриване на данните от вашия телефон.

Намокрен телефон

В случай че смартфонът ви се намокри и не можете да го включите, ще е необходимо да го изсушите добре.

На първо място, трябва да извадите батерията, картите с памет и сим картата от смартфона възможно най-бързо, а след това да ги оставите да изсъхнат добре. Ако опитът за рестартиране на устройството се провали, GSM апаратът трябва да бъде ремонтиран. За да предотвратите подобни неприятни ситуации в бъдеще, е добре да оборудвате телефона си с водоустойчив калъф. В нашия онлайн магазин etuo разполагаме с голямо разнообразие от кейсове, с които ще можете да защитите телефона си от различни опасности.

https://www.etuo.bg/kalufi

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.