Какво да правя, когато телефонът не открива Wi-Fi мрежата?

Смартфоните с Android доста често изпитват проблеми при свързване към Wi-Fi мрежата. Често се случва мрежата да е „невидима“ за телефона, въпреки че работи нормално на всички компютри и лаптопи в дома. Какви са евентуалните причини за този проблем и как да го отстраните ще разберете в тази статия.

Защо телефонът ми не вижда Wi-Fi мрежата?

САко компютърът ни е свързан с Wi-Fi и всичко работи правилно, а смартфонът под Android изобщо не вижда мрежата, това може да се дължи на две причини. Или мрежата е скрита, или работи на мрежов стандарт, който нашето мобилно устройство не успява да открие.

Скрита мрежа - решението на проблема

СВсеки рутер има опция за скриване на SSID (име на мрежа). Когато тази опция е активна, мрежата все още работи, но не се вижда от нито едно устройство.

СЕдинственият начин да се свържете с такава мрежа в Android е да въведете ръчно името й. За да направите това, отидете на „Настройки-> Wi-Fi“ и след това изберете опцията „Добавяне на мрежа ...“.

СВ полето "Network SSID" въведете името на вашата мрежа. Можете да проверите наименованието, като щракнете върху иконата Wi-Fi на свързания компютър.

ССлед това просто запазете въведеното име. Ако мрежата бъде намерена от устройството, тя ще се появи в списъка и можете да се свържете с нея.

Мрежа, работеща по стандарт, който не се поддържа от телефона

1. Какво да правя, когато телефонът не открива Wi-Fi мрежата?

СWi-Fi мрежите могат да работят в различни обхвати - 2,4 GHz или 5 GHz и в различни стандарти (802.11a / b / g / n / ac). СЗа да може да се свърже с мрежата, телефонът трябва да поддържа обхвата и стандарта, зададени в рутера. СПо-старите телефони и таблети не поддържат по-новата технология, така че няма да се свържат с рутер, работещ на 5 GHz лента и стандарт 802.11.ac.

СЗа да разрешите този проблем, трябва да конфигурирате рутера за излъчване на мрежи в универсалния стандарт на 2,4 GHz лента. За целта влезте в рутера от компютър, свързан към Wi-Fi. САко не знаете IP адреса на вашия рутер, трябва да влезете в администраторския панел, да щракнете върху стартовото меню в Windows и да въведете "cmd".

ССлед това стартирайте cmd (команден ред) с права на администратор и въведете командата “ipconfig”. Адресът, който трябва да бъде въведен в браузъра, за да влезете в администраторския панел на рутера, ще бъде стойността от шлюза по подразбиране. След като въведете IP адреса в браузъра, въведете потребителското име и паролата за административния панел на рутера.

В случай че не знаете данните за вход, можете да изпробвате стандартните комбинации: admin / admin или се опитайте да влезете, използвайки само вход (admin). Ако горните опити не успеят, идентификационните данни на рутера по подразбиране могат да бъдат намерени в инструкциите на самия рутер. Ако нямате инструкциите, можете да опитате да въведете модела на устройството (намиращ се отдолу или отзад на рутера) с бележката „вход“ или „вход по подразбиране“ в търсачката. Има голяма вероятност да намерим данните за вход в онлайн инструкциите за вашия рутер или в коментарите на потребителите.

2. Какво да правя, когато телефонът не открива Wi-Fi мрежата?

Също така можете да пробвате да намерите паролата по подразбиране за вашия рутер на уебсайта RouterPasswords.com. Ако по някаква причина паролата по подразбиране за вашия рутер е променена, например от доставчика или ИТ специалиста, ще е необходимо да се свържете с лицето, отговорно за мрежата. След като влезете в администраторския панел, намерете Wi-Fi настройките за каналите. В зависимост от марката на вашия рутер, интерфейсите и наименованията на раздели могат да се различават. Впоследствие мрежовите настройки могат да бъдат намерени в раздели като: „Настройки за безжична връзка“, „Настройки за радио“ или „Безжична връзка -> Основни настройки за безжична връзка“.

Опцията за избор на мрежов стандарт трябва да бъде в раздела Network Mode. За да промените стандарта на универсален, изберете „Смесен“. За да промените Wi-Fi честотата, намерете раздела, наречен "Radio Band" / "Channel" (в зависимост от производителя на рутера) и изберете опцията "2.4 GHz". След като въведете конфигурацията, запазете промените, като щракнете върху бутона "Запазване на настройките". Това бяха нашите кратки напътствия какво да предприемете, когато телефонът ви не открива Wi-Fi мрежата.

Надяваме се, че съветите ни са ви били от полза. В случай че имате въпроси и нужда от допълните разяснения по темата, можете да ни оставите вашите коментари тук, под поста, да ни пишете имейл или да ни изпратете съобщение във Фейсбук. Обещаваме да ви отговорим.

Ако намирате статията ни за полезна и желаете да получите известия за новите ни публикации, ви каним да се абонирате за нашия бюлетин, в който споделяме материали на теми, свързани с мобилни технологии.

Не пропускайте възможността и да подсигурите любимия си смартфон със стилни и надеждни GSM аксесоари. В онлайн магазин etuo.bg ще откриете богата палитра от оригинални принадлежности за телефони на разумни цени.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.