Какво означава "dual SIM" и как работи телефон с две сим карти?

Dual SIM функцията се среща все по-често в мобилни телефони. Това дава възможност за употребата на две СИМ карти в едно и също устройство. Така потребителите имат достъп до два телефонни номера едновременно. Такива смартфони могат да бъдат много удобни за хора, които искат да избегнат покупката на два отделни апарата.

Употребата на две СИМ карти гарантира по-висока свързаност в днешното забързано ежедневие. Естествено, технологията има своите предимства и недостатъци, но решението е много практично за определени ситуации и това сякаш надделява. Важно е да се отбележи, че работата на тази технология се определя от типа на картата. Ако едната от тях е LTE, то само първият слот ще поддържа 2G, 3G, 4G и ако е налична, 5G, мрежите. Вторият слот ще работи в режим за 3G и 2G.

Различни мрежи и техните възможности

Какво означава

Тази технология търпи развитие през годините и за разлика от старите мобилни телефони, първата генерация Dual SIM Single Standby не е налична при модерните смартфони. Различните мрежи се харатеризират с:

• Dual SIM Single Standby версията на технологията позволява само една карта да бъде активна по всяко едно време. Когато потребителят активира СИМ 1, СИМ 2 губи мрежа и обратното;

• Dual SIM Dual Active отключва притока на данни по двете СИМ едновременно. По време на разговор по едната мрежа, другата е налична за съобщения или друго входящо обаждане. Устройствата, използващи тази технология, имат два радиопредавателя, което води до бързо изтощаване на батерията;

• Dual SIM Dual Standby е хибрид, позволяващ едновременната активност на СИМ 1 и СИМ 2, когато устройството е в покой. При приемане на входящи повикване по едната мрежа, другата става неактивна до приключване на разговора. Това не е идеално, но технологията е евтина и по-разпространена в съвременните смартфони.

Много модели телефони използват слота за карта памет, за да поставят втората СИМ, което ограничава възможността за съхранение на данни. Наличието на специален порт винаги е предпочитаната опция. Въпреки някои недостатъци, практичността и по-ниската цена на покупката са от значение за много потребители.

 

Кои телефони поддържат две SIM карти?

Тази функция вече е станала основна за мобилни телефони и е достъпна за всеки производител и на всички налични операционни системи.

 

Самата технология се появи преди повече от петнадесет години и първоначално беше разпространена на устройства от китайски производители.

 

Въпреки това, дори преди появата на тази функционалност, подобни решения вече са използвани. За да направите това, беше достатъчно да закупите специален адаптер или да използвате мулти-СИМ карта – до няколко номера могат да бъдат записани в профил.

Адаптерисе предлагат и днес. Следователно, ако използвате два номера и телефонът не поддържа тази функция, можете да го направите. И не е необходимо да носите две устройства със себе си.

 

Как да управлявате Dual SIM

За да управлявате този режим, трябва да отидете в настройките на вашия телефон и да отидете в съответния раздел. Независимо от използвания модел и операционна система, ще може да избирате приоритетната SIM карта за разговори, за интернет, за SMS/MMS.

За удобство на потребителите, има възможност за промяна на обозначението на инсталираните режими. Така няма да е възможно да се объркате коя карта в кой слот е инсталирана.

Сред допълнителните настройки за Dual SIM на Android и iOS си струва да се подчертае възможността за избор коя да бъде приоритетна за обаждания. Така, дори първият номер да се използва за разговори по подразбиране, то разговорите към определени номера ще се избират от втория, без да е необходимо да коригирате чрез настройките.

При използване на такъв телефон, трябва да се има предвид, че когато функцията за пренос на данни е активна, тя преминава към използване на втората SIM карта за интернет, ако първата е изключена. Ето защо, трябва да бъдете изключително внимателни, ако едната не ви позволява да използвате интернет изгодно – изключете трансфера на данни, преди да премахнете.

Ние от онлайн магазина etuo.bg напомняме, че прекомерната употреба на енергия на телефони с такава функция може да бъде разрешена посредством външна батерия. В etuo предлагаме голяма наличност от аксесоари на достъпни цени и универсални решения за всички видове мобилни устройства.

калъфи за телефони погледни
Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.