Камерата на телефона не улавя фокуса - какво да направя?

Потребителите на мобилни телефони често се сблъскват с различни проблеми в своите устройства. Това нерядко са проблеми с камерата и по-конкретно - затрудения с фокусирането. За щастие можете да отстраните проблема напълно самостоятелно. В днешното ръководство ще ви покажем как да го направите на телефони с Android.

Стъпка 1. Почистете обектива на смартфона

1. Камерата на телефона не улавя фокуса - какво да направя?

Ако уеб камерата на телефона ви има проблеми с фокусирането и вашите снимки и видеоклипове стават размазани, опитайте се да почистите обектива на устройство си. Можете да използвате суха кърпа от микрофибър или влажна кърпичка за почистване на монитори и очила. След като изпълните горното действие, рестартирайте камерата и проверете дали действията са били успешни. Ако проблемът продължава, смело преминете към следващата стъпка.

Стъпка 2. Рестартирайте устройството

Рестартирането на телефона ви позволява да опресните устройството и същевременно решава много софтуерни проблеми. За да рестартирате, изключете мобилния си апарат и го включете отново. Можете също така да извадите и поставите батерията в телефона. Ако рестартирането на вашия смартфон не сработи, продължете към следващата опция.

Стъпка 3. Изчистете кеша на приложението „Камера“

Проблемите с камерата могат да бъдат причинени от ненужни кеш файлове в приложението. За справяне с този проблеми:

1. Отворете приложението Настройки на телефона;

2. След това отидете в раздела "Приложения и известия", отворете "Приложения" и изберете "Камера" от списъка;

3. Щракнете върху „Памет“ и поставете отметка на опцията „Изчистване на кеша“.

Проверете дали проблемът продължава, след като почистите приложението от кеш файловете. Ако това не помогне, продължете напред.

Стъпка 4. Актуализирайте приложенията

2. Камерата на телефона не улавя фокуса - какво да направя?

Остарелите приложения за Android могат да бъдат чест източник на системни проблеми. За да се справите с тях:

1. Отворете приложението Google Play Store на устройството;

2. Щракнете върху Меню ☰, след това изберете „Моите игри и приложения“;

3. Ако някое приложение се нуждае от актуализиране, изберете „Актуализиране“.

Проверете дали горните действия са били успешни. Ако не, опитайте последния метод.

Стъпка 5. Деинсталирайте проблемното приложение

Може да се случи друго приложение да причинява проблем с камерата. Ако наскоро сте инсталирали програма на телефона си, премахнете я и проверете дали тя решава проблема. Ако нито един от горните методи не е сработи, проблемът може да е по-сложен и да се дължи на механична повреда на телефона. 

В този случай препоръчваме да се свържете с производителя/търговеца на смартфона или с реномиран сервиз (при изтекла гаранция на мобилния апарат). С това нашето кратко ръководство как да се справите с проблема с камерата на вашия телефон завършва. 

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.80 / 5.0 (12)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.