Кои са по-добри: силиконовите или поликарбонатните калъфи?

Мобилните устройства ни заобикалят отвсякъде. Като толкова използвана вещ, един телефон има досег с различни повърхности и външни предизвикателства ежедневно. Освен да се грижим за вътрешното състояние на телефона и функционалността му, наша задача е и да запазим добрата му външност за възможно най-дълго време, предотвратявайки го от удари и надрасквания. За целта, заедно с покупката на смартфон, е добре да вземем под внимание закупуването на предпазен калъф. Дали ще изберем силиконов, поликарбонатен, или протектор от друг материал – ние решаваме. Как да направим правилен избор?

Какви видове калъфи има?

1. Кои са по-добри: силиконовите или поликарбонатните калъфи?

Всеки клиент има различни предпочитания. Някои предпочитат по-семпла визия, други залагат на нестандартното, но както и да изглежда един калъф, той винаги трябва да изпълнява една основна функция – да оказва защита на вашия телефон. Когато ние избираме модел, обикновено го правим на базата предпочитания на външен вид. Но освен него, има разлика и в материала, от който е направено гръбчето. Най-разпространени модели са силиконовите и поликарбонатните. След тях идват твърдите калъфи, изработени от по-солидна пластмаса, кожените вариации и още много други. Макар разновидностите в модела, главната и основна функция на един кейс е предпазната такава.

Как да изберем калъф?

Силиконов или поликарбонатен – какъвто и вид материал да изберем, то  защитния аксесоар трябва да притежава някои основни функции:

• Добра здравина, устойчивост на напукване, надраскване при ежедневна употреба;

• Възможно най-плътното прилепване – за да не се натрупват боклуци между телефона и калъфа;

• Функционалност – трябва да предпазва не само корпуса, но и екрана от повреда, а това е много деликатна част от устройството;

• Защитното покритие не трябва да създава проблеми при използване на сензорния екран или при свързване на зарядно устройство, слушалки, работа с камерата.

Силиконови или поликарбонатни?

На челните позиции по предпочитане от купувачите стоят силиконовите гърбове за смартфони и пластмасовите, познати още като поликарбонатни. И двамата модела има своите предимства, които се свеждат до:

1. Силиконовите калъфи 

Силиконът е издръжлив на механични натоварвания и в същото време е доста гъвкав и мек материал. Осигурява сигурна защита. Дори телефонът ви да падне върху твърда повърхност, благодарение на силиконовия кейс, щетите по устройството ще бъдат минимални. Те са евтини и се предлагат в множество модели и цветове. Леки са и не добавят допълнителен обем към телефона, съответно почти не се усещат на допир.

Предлагат се в богата гама от модели – прозрачни, в различни цветове, с всякакви щампи и опция за персонализация. Като техен минус можем да окачествим, че привличат доста мръсотия, износват се лесно и се захабяват с времето. 

2. Поликарбонатните калъфи

Те са леки, но и в същото време доста твърди и здрави. Биват предлагани в множество разновидности и обхващат гърба на телефона така, че да предложат максимална защита. Поликарбонатните кейсчета са устойчиви са на всякакъв вид механични повреди, включително надраскване. Те са удобни за използване, няма опцията да се плъзнат от ръката.

Повърхността им трудно се зацапва, а ако се образуват петна, можете да избършете с мека, леко влажна кърпа. Като минус на поликарбонатните калъфи можем да окачествим възможността от пожълтяване, ако са изложени на слънчева светлина дълго време и прекалена топлина.

В онлайн магазина на etuo се предлага огромно разнообразие от качествени кейсове за всякакви модели телефони, в множество цветни вариации и дизайни. Ако не ви допада някой моцел, на etuo.bg може да изработите свое персонализирано гръбче. Всички модели са на достъпни цени, а нашите консултанти ще ви съдействат, за да направите най-правилния избор.

калъфи за телефон
Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.