Кои телефони поддържат безжично зареждане?

През последните години всички големи производители на смартфони предлагат безжично зареждане. Технологията вече е добре позната, а стандартът, който се наложи и се използва от утвърдените марки, включително от Apple и Samsung, ще срещнете под наименованието Qi.

Какво представлява безжичното зареждане

1. Кои телефони поддържат безжично зареждане?

Това означава да заредите батерията на телефона, без да използвате кабели за зареждане. Самото захранване се извършва чрез зарядна станция или така наречената поставка, върху която се слага телефонът. Процесът включва създаването на електромагнитно поле, което прави възможно предаването на енергия между станцията и смартфона. Най-популярно е индуктивното зареждане, при което в поставката е вградена малка бобина за променливо напрежение, споделят от онлайн магазина на etuo.

Безжичното зарядно, което лесно може да бъде оприличено и на малка шайба или стойка, е удобно за употреба както вкъщи, така и в офиса. То може да бъде удобно поставено на нощното шкафче или на работната маса, без да заема много място и за да бъде винаги под ръка. 

Кои телефони могат да се зареждат безжично?

Някои модели смартфони, предимно новите и част от произведените след 2015 година разполагат с вградена функция за безкабелно зарядно. При други телефони ще се наложи подмяна на задния капак, ако искате да захранвате батерията без кабел. От etuo.bg напомнят, че няма проблем да заредите който и да е телефон, ако разполагате с някое от тези приспособления:

• специални адаптери, които се поставят в телефона;

• калъф – калъфите са доста популярни и се предлагат на добри цени.

Сред най-известните марки с вграден Qi стандарт е Samsung. Други популярни Android устройства, които са пригодени за безкабелно захранване, са Google, Motorola, Sony и други. Apple, Huawei и Xiaomi също имат модели, които можете да зареждате без кабел. 

Кога можем да зареждаме телефона си безжично? 

Безкабелното зареждане ви помага да запазите от увреждане USB порта на вашия смартфон, тъй като не ви се налага многократно да поставяте и дърпате кабела. Можете да разчитате на заредено устройство по всяко време – на работа или докато си почивате, тъй като процесът става бързо и лесно. Кога още можете да се възползвате от тази технология:

• когато не искате около вас да висят жици и да търсите свободен контакт;

• щом предпочитате приятния дизайн на зарядното, вместо навития кабел;

• ако искате да зареждате няколко различни устройства с една и съща поставка;

• в моментите, когато за вас е важно незабавно да започнете да използвате смартфона си само като го повдигнете, за да спре зареждането;

• при загриженост за „здравословното“ състояние на устройството, тъй като безкабелното зареждане удължава живота на батерията. 

Имайте предвид, че не можете да ползвате смартфона, докато се зарежда, както и че повечето безкабелно зареждащи се смартфони имат гръбчета от пластмаса или стъкло. За да използвате безжични зарядни нямате нужда от някакво специално конфигуриране, а е напълно достатъчно да поставите на тях вашия смартфон, стига той да е съвместим. Единствено трябва да внимавате, когато го оставяте върху поставката той да бъде разположен в центъра, а не диагонално.

Производителите постоянно усъвършенстват технологията и очакванията са безжичното зареждане да се превърне в основно средство за захранване на мобилни устройства. 

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.