Кой телефон е по-добър Айфон или Самсунг?

Изборът на телефони не е толкова лесна задача не само заради множеството смартфони с разнообразна функционалност и характеристики, но и поради факта, че съществуват две операционни системи – iOS и Android.

Кои модели телефони можем да сравним

1. Кой телефон е по-добър Айфон или Самсунг?

Всяка операционна система има свои предимства и недостатъци. Ние от онлайн магазин etuo.bg ще направим сравнение на iOS и Android, като ще използваме от смартфоните на големите конкуренти – iPhone и Samsung.

Както от Eпъл, така и от Самсунг влагат технологични новости в производството на смартфоните си.

Операционна система, производителност и камера

iPhone и Samsung са телефони с коренно различни операционни системи. iOS е доста по-затворен тип от Android. Тя е достъпна само за продукти от Apple, докато Андроид е наличен на всички останали устройства от новото поколение.

От гледна точка на интерфейса, двете устройства не се различават особено. iPhone притежава по-графичен интерфейс, който се характеризира с ярък дизайн на контролите и иконите. В Samsung има модификации, които позволяват да промените външния им вид. Най-новите приложения излизат за Android в Google play магазин по-бързо, отколкото в AppStore. Това се дължи на използвания от Apple затворен изходен код, който създава доста ограничения, но пък гарантира защитата на телефона от злонамерен софтуер и липсата на реклами в апликациите. 

Ние от etuo ще обърнем внимание на останалите важни специфики за двата телефона:

•Производителност – устройствата на Samsung се захранват от процесор Snapdragon на компанията Qualcomm, докато iPhone разчита на собствен процесор на Apple. Според тестове проведен от PCMag, iPhone има 35% по-висока чиста производителност на процесора спрямо Samsung;

•Памет – в iPhone имаме ограничен достъп до паметта, както и липса на достъп до файловите мениджъри, тоест не може да се изтрива и сортира съдържание. При Samsung има възможност за увеличение чрез допълнителни карти памет;

•Камера – клиентите обръщат доста голямо внимание на камерата. И двата варианта предлагат почти еднакво качество на снимането. Тестове показват, че от двата телефона iPhone се справя по-добре в портретните снимки, но Samsung предлага по-реалистично качество. При iPhone се наблюдава по-наситена цветова гама, ако снимките са направени на естествена светлина, а Samsung предлага по-добро качество при слаба светлина.

Предимства и недостатъци в дизайна

2. Кой телефон е по-добър Айфон или Самсунг?

Не по-малко важен аспект е дизайнът. Телефонните продукти на Епъл и Самсунг не търпят кой знае какво развитие в това отношение.

Самсунг залагат повече в надграждане на цветовата гама. Гнездото за камерите запазва правоъгълната си форма, а дисплеят е с отвор за селфи камерата. Единствената разлика е, че нейният цвят е еднакъв с този на корпуса. Телефоните им се отличават с изключителна здравина благодарение на покритието от Gorilla Glass Victus. Доста от устройствата им са компактни и лесно се побират в дамска чанта или джоб.

За iPhone в последните години от Епъл залагат на дизайн с плосък ръб, рамка от неръждаема стомана, увеличена дебелина и стъклена задна част. От компанията се стараят и при дизайна на камерите. Предните камери заемат с 20% по-малко пространство на дисплея. Тук също има надграждане в цветовата гама.

Ако търсите отворена система, с която ще имате достъп до всички апликации на пазара, определено трябва да заложите на Android. Ако сте фен на силните защити и искате да сте абсолютно сигурни, че нищо не би могло да повреди устройството ви, то тогава можете да заложите на iOS. Кой от двата телефони ще изберете зависи от личните ви предпочитания.

Калъф за телефон button

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.