Не чувате събеседника си по време на телефонен разговор – какво да направите?

Достъпът до телефонните разговори продължава да е една от основните функции на смартфона. Затова да не чуваме събеседника си е голям проблем. Това означава ли, че телефонът е развален? Не винаги – най-напред проверете няколко възможни причини.

Проверете възможни причини

1. Не чувате събеседника си по време на телефонен разговор – какво да направите?

Когато се опитвате да установите причината да не чувате човека отсреща по време на разговор, трябва да изключите най-очевидните фактори. Уверете, че телефонът не е физически повреден, както и че проблемът не е предизвикан от мобилния оператор. Най-добре е да проверите втората възможност като се обадите от друг телефон на същата мрежа.

Проверете регулацията на силата на звука

Най-честият повод да не чувате събеседника по време на телефонен разговор не е повреждане на телефона, а просто изключения звук. Понякога можете без да искате да намалите силата на звука и това да е причината да чувате човека отсреща много тихо. Затова винаги когато не чувате гласа на събеседника, опитайте да използвате клавиша за силата на звука, който се намира на корпуса на смартфона.

Проверете дали телефонът не е свързан към безжичен високоговорител или слушалки

2. Не чувате събеседника си по време на телефонен разговор – какво да направите?

Ако в даден момент смартфонът е свързан с безжичен високоговорител или слушалки, които в момента не използваме, няма да чуваме човека отсреща през говорителя в телефона. В такива случаи трябва да прекъснете връзката с колонката или слушалките. Най-лесно е да го направите като изключите функцията Bluetooth.

Проверете дали телефонът Ви не е в режим на слушалки

3. Не чувате събеседника си по време на телефонен разговор – какво да направите?

Дори и ако телефонът не е свързан със слушалки, понякога смартфонът може погрешно да смята, че са свързани. Тогава телефонът се намира в т.нар. режим на слушалки и основният говорител е изключен. Понякога това може да се дължи на запушване или повреда на буксата за слушалки. Тогава трябва да я почистите или поправите.

Опитайте да рестартирате телефона

4. Не чувате събеседника си по време на телефонен разговор – какво да направите?

Понякога липсата на звук по време на разговор може да се дължи на блокиране на операционната система на смартфона. Затова винаги е добре да опитате да рестартирате телефона, както и да актуализирате софтуера до най-новата версия.

Тествайте високоговорителя на телефона

5. Не чувате събеседника си по време на телефонен разговор – какво да направите?

Много по-сериозна причина да не чуваме събеседника по телефона е грешка в работата на високоговорителя в телефона. За да я потвърдите или изключите, най-добре е да го използвате за друга цел – например за слушане на музика. Ако продължавате да не чувате нищо, най-вероятно високоговорителят е повреден или някой компонент на устройството не работи. В такъв случай задължително трябва да посетите сервиз за смартфони, където специалист ще определи конкретна причина. Обаче може и да се окаже, че високоговорителят е покрит с неподходящ защитен калъф или е зацапан – такива проблеми са много по-лесни за решаване.

Калъфи за телефони

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.60 / 5.0 (12)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.