Octa core – какво означава?

Работата на съвременните технологични устройства се влияе най-вече от процесорите. Те са показател за производителността на машината, или по-просто казано – бързината, с която ще можете да я използвате. Ние от онлайн магазин Etuo ще ви разкажем малко повече за Octa core – 8-ядрени схеми, които са символ на бърза работа при съвременните технологии.

“Octa core” процесорите за телефони

1. Octa core – какво означава?

Когато избирате да си закупите смартфон, сред спецификите, на които е необходимо да обърнете внимание, са ядрата на процесора. Това има значение за производителността (бързината), с която ще използвате мобилните апарати. Притежанието на 8-ядрени технически съоръжения има значение за темпото, с което ще можете да използвате наличните функции, като игри, сърфиране в мрежата и другите иновации, които поддържат съвременните смартфони. Какви са предимствата обаче на притежанието на съоръжения с мощни електронни схеми, и по-точно осемядрените, и какво е значението на този CPU:

•По-висока честота на камерите – мобилният чип с осем ядра позволява работата на телефони с по-висока резолюция на камерите. Преди появата на Octa core не можехме да притежаваме честота на камерите повече от 16 мегапиксела. Наличието на чиповете влияе и върху качеството на видеото – мобилните апарати могат да поддържат видео Full-HD от типа H265. Наред с това, другото обновление във видеото е от типа Ultra-HD отново с тип H265. Тези функции ви позволяват да заснемате качествени снимки и да се наслаждавате на високо качество на клипчета, което определено има значение при избора;

•По-дълъг живот на батерията – създавайки чиповете Octa core, от Медия Тек придават значение и на батерията. Те не просто щадят капацитета ѝ, но го удължават. Спрямо предходните устройства, тези, които използват чипа Octa core се радват на 50 процента по-ниска консумация на енергия от мобилните си телефони. Това има значение за по-бавното понижаване на капацитета на тези компоненти;

•По-добра производителност на устройствата – просто казано, тя се изразява в бързината, с която осъществявате различни процеси с телефона си. Octa core имат два комплекта процесорни ядра. Всеки комплект се състои от по четири. Мощността е разделена на две – четири с по-ниска и четири с по-висока. Значението на вграждането на осемядрените процесори в смартфоните се корени в задействането на комплекта с по-високите ядра. Това се случва при силна натовареност на устройството. Задействайки този комплект, машината започва да работи по бързо и с по-голяма скорост.

Каква е разликата спрямо 4-ядрените CPU

Осемядрените са предназначени за лаптопи и смартфони с висока производителност. Тоест, ако сте си закупили телефон или компютър на марка, чиито модели предполагат силна мощност, то притежанието на процесор с 8 ядра е напълно оправдано. Значението за самото устройство е че можете да използвате пълния му капацитет.

Защо да изберем смартфон с мощен процесор?

За работата на мощните устройства без забавяне влияят ядрата в електронните схеми Octa core – колкото повече са те, толкова по-голяма бързина ви очаква при работа. Употребата им има значение за устройството – способства за гладкото ви сърфиране в мрежата, гледане на видео с висока резолюция, бързо зареждане на използваните от вас приложения.

При цените на двата типа електронни схеми се наблюдава разлика, която зависи най-вече от марката производител. Оказва се, че осемядрените схеми за телефони са на значително по-ниска цена спрямо конкурентите си, което е още един плюс за тях. Реално закупувайки си телефон с Octa core, освен по-висока мощ и производителност, вие ще притежавате висок клас устройства на по-достъпна цена. Залагайки на този тип процесори, вие осигурявате на устройството си подходяща температура, тоест при тези с четири ядра телефонът загрява, а тук това е избегнато. Това се постига чрез разпределението на наличните работещи ядра, като процесорът остава по-хладен.

Калъф за телефон button

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.