Полезен ли е филтърът за синя светлина на телефон

Използваме смартфона си постоянно, което е равносилно на прекомерно дигитално натоварване за очите. Системното облъчване би могло да се отрази негативно върху нашето зрение, а това на свой ред поражда и необходимостта от предпазването му посредством blue light filter. Така нареченият “син екран” е възможна опция за всеки един съвременен телефон, като това има за цел да намали напрежението, докато се взираме в дисплея. От онлайн магазин etuo.bg ви съветваме да използвате тази функция.

Какво е филтър за синя светлина 

1. Полезен ли е филтърът за синя светлина на телефон

Макар и полезни в много отношения, смартфоните могат да бъдат и вредни за нашето здраве. Освен психотронното им въздействие (особено при децата), е добре да вземем предвид и влиянието, което устройствата оказват и върху зрението ни. Добре е да знаете, че синята светлина натоварва очите и потиска производството на мелатонин (хормона на съня). Друг страничен ефект на този светлинен спектър е, че може да промени биологичния ни часовник, което не е особено добра новина…

Именно това прави филтъра за синя светлина толкова използвана функция от притежателите на смартфони – с негова помощ се увеличават жълтите цветове, които се възприемат по-добре от очите. Филтърът за синя светлина е препоръчително да се използва най-вече през нощта, но можем да го включим и по всяко едно друго време на деня. Почти всеки един смартфон с Android или iOS разполага с функцията “тъмен екран” и от etuo ви я препоръчваме горещо. 

Как да включим функцията 

Филтърът за синя светлина се задейства автоматично при някои телефони, но можем да включим опцията и ръчно. Друга възможност е да заложим на персонално конфигуриране, при което ние сами задаваме началото и края на нощния режим. Активирането на blue light filter екран е дори задължително, когато е налице прекомерна светлинна експозиция. Как обаче да го направим? Ето какви са стъпките: 

• отидете на настройки “settings” – след като влезете в тази директория, натиснете върху “display”. Там ще видите различни опции за регулиране интензитета на светлината; 

• следващата стъпка е да настроите филтъра за синя светлина, който дава възможност да изберете степента на прозрачност – тя може да се намалява или увеличава;

• можете да включите blue light филтъра на екрана незабавно “turn on now”, или да планирате задействането на функцията за по-късно. В случая имате два варианта на разположение – “Залез до изгрев” и “Персонализиран график”. Ако заложите на втората опция, е нужно да зададете начален и краен час, докато при първата се разчита на сензорната интуитивност на устройството. 

Филтърът за синя светлина е много добра възможност да редуцираме вредното въздействие на смартфона, който използваме непрекъснато. Функцията е силно препоръчителна и за малките деца, които в днешно време прекарват по-голямата част от свободното си време предимно пред екраните. Но каква е цената за всичко това? Нерядко това е именно офталмологичното здраве, за което си струва да положим усилия. 

Добре ли се отразява blue light филтърът на очите 

Blue light настройката е опционално решение, на което все по-често залагаме в ежедневието. С негова помощ успяваме да зададем благоприятната за очите ни цветна температура, която няма да ги натоварва, а по-скоро ще направи работата със смартфона по-приятна и безопасна. 

Четенето преди сън и сърфирането в нета по време на пътуване са стандартни причини да задействаме blue light функцията ръчно за определения период. С нейна помощ ще намалим напрежението, докато гледаме в екрана, а това е добре за нашето зрение, което често излагаме на риск.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.