Пожълтяват ли поликарбонатните калъфи за телефони

Мобилните телефони отдавна са станали неизменна част от ежедневието на всеки човек. Като вещ, която постоянно е в употреба, тя всекидневно се сблъсква с разни повърхности и е подложена на различни външни условия. За да запазим добрата външност на телефона си, предотвратявайки счупвания и надрасквания и да не попречваме на функционалността му за възможно най-дълго време, заедно с покупката на смартфон трябва да се имаме предвид и необходимостта от твърд предпазен калъф за него. В днешно време на пазара се предлага огромна гама от кейсове в различни цветове, дизайни и модели. Макар големия избор, най-често решението за покупка попада на поликарбонатните калъфи, още познати като пластмасови. Известен факт за пластмасовите кейсове, за жалост, е недостатъкът им да пожълтяват сравнително бързо. Дали това е мит или истина?

Плюсове и минуси на поликарбонатните калъфи

Пожълтяват ли поликарбонатните калъфи за телефони

Не случайно поликарбонатните гърбове за телефони са най-честият избор при повечето купувачи. Те са леки и почти не се усещат, защото не променят драстично обема на смартфона. За разлика от повечето негъвкави гърбове, тези обхващат устройството ви така, че да предложат максималната си защита. Срещат се в множество вариации, а някои модели, каквито може да закупите от etuo, могат да бъдат с персонализация. Предпочитани са и защото се предлагат в прозрачен вариант, който много хора избират, за да не скриват красивия външен вид на смартфона. Да се спрем на прозрачен поликарбонатен калъф има един минус – той сравнително бързо добива жълт отенък под въздействието на различни външни фактори. Веднъж пожълтели, почистването е много трудно, почти необратимо. Един от известните методи е измиването със сода, но дори и в този случай жълтеенето бива премахнато трудно и ненапълно. Както всяко нещо си има предимства и недостатъци, и при поликарбонатните гърбове не е по-различно. Макар да променят цвета си сравнително лесно, това не променя характеристиката им и остават верен защитник на мобилното ви устройство за доста дълъг период от време. Друга компенсация от страна на производителите са ниските цени, на които се предлагат повечето модели.

Какво кара поликарбонатните калъфи да пожълтяват?

Макар да са издръжливи, изработени от качествени материални и закупени от надеждно място, с времето дори и добрите кейсове се налага да се сблъскат с появата неприятния жълт отенък. Това се случва, защото в химичния им състав преминава така наречен „процес на окисляване“, в резултат на който се създават „жълти тела“, които променят вида на кейса. Този процес се среща и при силиконовите гърбове. Ето някои от факторите, които го задействат:

• слънчевата светлина – калъфите имат основна цел да защитават телефоните ни по всички възможни начини. Ако телефонът бива често излаган на директна слънчева светлина, то протекторът е в сила да предпази смартфона от увреждане. Как става това: поликарбонатните молекули, от които кейсовете са направени, имат свойството да защитават телефоните ни от вредните UV лъчи, като ги абсорбират. Това поглъщане на слънчевите лъчи променя химичния състав на веществата, използвани в изработката на калъфа, и тази промяна води до пожълтяването на пластмасата;

• топлина – подобно на процесите, които протичат, когато кейсът бива изложен на слънчева светлина, и под въздействието на топлина се случват промени в състава на материалите, от които кейсът е съставен. Топлина се предизвиква, ако използвате устройството прекалено дълго — игри, продължителна работа, дори и от зареждането се случва нагряване. Молекулната структура на полимера не е стабилна верига и минавайки под въздействието на по-висока от обичайната температура, несвързаните помежду си полимерни вериги започват да се разместват, което става причина цветът им да се променя или ако кейсът е безцветен, да придобива жълт оттенък. 

Дори и да се случи подобно нещо, винаги може да замените старото си гръбче с ново. Може да откриете интересни модели на достъпни цени в нашия онлайн магазин etuo.bg.

калъфи за телефон
Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.