Предплатен или абонаментен план за мобилни услуги?

Представете си, че ви предстой покупка на смартфон. Този смартфон може да бъде за вас или за детето ви, за вашата майка, баба, баща, или дядо.

Смартфонът, сам по себе си, не би могъл да ви свърши работа без план за мобилни услуги. Това налага изборът ви на подходящо за вас предложение за телекомуникационно обслужване. Имате две основни опции: предплатена карта или абонамент. Сега си представете, че вече имате сключен договор към даден мобилен оператор, който обаче съвсем скоро изтича, или пък ползвате карта на ваучер.

Отново имате няколко варианта: 1) можете да удължите договора си; 2) да смените оператора си; 3) да преминете от предплатен към абонаментен план или обратното. Ако всички тези възможности ви объркват и се чудите как да изберете най-оптималното за вас предложение, то бъдете спокойни – това е нормално.

В действителност голяма част от потребителите срещат затруднения или поне се колебаят, когато им се наложи да избират мобилен план за телефона си. Обикновено основните колебания са свързани с това дали да се избере абонамент или предплатена услуга.

За ваше улеснение сравнихме предимствата и недостатъците както на тарифните планове, така и на картите-ваучер, така че продължете да четете, за да се запознаете и с двете опции за мобилни гласови услуги и Интернет.

Абонаментни планове – плюсове и минуси на тарифните гласови услуги

1. Предплатен или абонаментен план за мобилни услуги?

Основният минус на абонаментния план е, че при него трябва да подпишем договор, обвързващ ни с даден оператор за определен период от време – обикновено за една или две години. От друга страна, това може да се тълкува и като предимство, тъй като в замяна на сключения договор си гарантираме удобство и сигурност при използване на тарифата при фиксирани условия.

Мобилната услуга може да включва неограничени разговори, SMS-и, MMS-и към всички мрежи в страната и дори в чужбина, както и големи интернет пакети с много включени мегабайти.

Освен това можем да вземем нов телефон на преференциална цена, но не бързайте да се радвате, защото трябва се има предвид, че акумулираната крайна цена на мобилния апарат обикновено е разделена на вноски за времетраенето на договора и се добавя към месечния абонамент.

За съжаление обаче сумата от таксите за изплащането на устройството често се оказва по-висока от цената, която бихме заплатили за него при покупка директно от специализиран магазин за телефони, но това е друга тема за разговор.

Разбира се, изборът на тарифен план не е обвързан със задължително закупуване на телефон, така че, ако вече разполагате със собствен смартфон и не желаете да го замените с нов, то можете да изберете абонаментен план без покупка на GSM апарат.

Абонаментът ни гарантира удобството да осъществяваме телефонни обаждания, да изпращаме кратки съобщения и, ако планът позволява, да ползваме Интернет, без да се притесняваме, че ще останем без минути и/или мегабайти.

Но от друга страна си плащаме за услугата всеки месец, докато ни е активен договора.

Предплатен план – силни и слаби страни на картите на ваучер

2. Предплатен или абонаментен план за мобилни услуги?

Най-голямото предимство на предплатените планове е, че при тях не е нужно да се подписва договор, както и да се заплащат месечни такси.

Всеки потребител може да приспособи (конфигурира) предплатената услуга към своите нужди и да използва допълнителни минути за обаждания, текстови съобщения или мегабайти за сърфиране в Интернет. Друг плюс на предплатените карти е, че те могат да се презареждат онлайн с желана от вас сума и то по всяко време.

Недостатъкът на картите на ваучер е, че те трябва се захранват редовно, когато си изчерпим лимита на включените минути, SMS и мегабайти или е минал срока за използването им.

Освен това, за да запазим правото си да използваме предплатената карта е нужно да я захраним след известен период от време. За разлика от тарифните планове, при предплатените мобилни услуги не получаваме възможност да закупим телефон на преференциална цена от оператора.

Но това, както споменахме по-горе, не винаги е особено голяма загуба, тъй като често цените на телефоните в специализираните магазини за GSM апарати са по-ниски от тези на мобилните оператори.

Абонамент или ваучер - какво да избера?

И абонаментните, и предплатените оферти имат своите предимства. Всяка от опциите, разбира се, има и някои недостатъци. Трудно е да се каже еднозначно кой вариант е по-добър. Всичко зависи от нуждите, възможностите и предпочитанията на потребителя.

За хората, които ценят удобството да сърфират в интернет и да говорят по телефона неограничено, то предложение за постоянен абонамент би бил по-добрият вариант.

Потребителите, които предпочитат да контролират собствените си разходи и не желаят да бъдат обвързани с даден оператор, могат да се насочат към избора на предплатена карта.С това заключение завършва и нашето сравнение на предплатените и абонаментните планове за мобилни услуги.

Ако намирате статията за полезна и интересна, можете да я споделите в използваните от вас социални мрежи. Пишете и коментари :)

В случай че желаете да получите известие за новите ни публикации, ви каним да се абонирате за блога ни, където редовно публикуваме материали на теми, свързани с телекомуникации и телефони.

Разгледайте и нашите актуални предложения за GSM аксесоари, с които можете да подсигурите и освежите любимия си смартфон.

Разполагаме с огромно разнообразие от калъфи за телефони, защитни фолиа, темперирани стъкла и всяка други принадлежности за мобилни устройства.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.