Ръководство: Как да изсушим намокрен телефон

Мокрият смартфон е най-честата причина за смяна на устройството с ново. Ако го изпуснете във вода, не го отписвайте преждевременно, защото има няколко начина, чрез които можете да го спасите. 

Какво да направим, ако намокрим телефона си

1. Ръководство: Как да изсушим намокрен телефон

За да не се налага да преминете към закупуването на друго устройство, etuo ще ви помогне със стъпките, които трябва да направите.

Извадете го възможно най-бързо

Колкото по-дълго смартфонът ви стои във водата или намокрен, толкова по-голяма е вероятността той да бъде унищожен. 

Дръжте го изключен 

Ако намокреният ви смартфон е все още включен, незабавно преминете към изключване, защото може да се получи късо съединени и да изгори. Тогава със сигурност ще трябва да си купите нов. 

Избърсване с чиста и суха кърпа

Трябва добре да изсушите компонентите чрез попиване на течността.

Как да разглобим намокрен телефон

Ако намокреното устройство не е капсуловано, внимателно отворете капака. В случай че вашият смартфон има сменяема батерия и microSD карти, извадете ги и ги подсушете, както и сим картата. Оставете задния панел отворен, за да изсушите вътрешността на въздух, след като извадите подвижните компоненти. Не използвайте сешоар, защото излагането му на такъв вид топлина чрез електричество може да повреди вътрешните му компоненти. Забравете и за поставянето на смартфона във фризера или във фурната. Има версии, че тези методи могат да поправят мокрото устройство – те всъщност причиняват повече вреда, отколкото полза.

Сушете го на открито

Експертните тестове показват, че сушенето на вашия намокрен смартфон навън е най-безопасният метод. Оставянето на телефона на открито, където има пространство с добра циркулация, като плот или друго, ще изсуши телефона ви по-бързо. Добавянето на малък вентилатор може да помогне за ускоряване на процеса.

Поставете смартфона в пакети с ориз или силициев диоксид

Устройството ви може да не изглежда мокро отвън, но това не означава, че е напълно сухо отвътре. Трябва да премахнете влагата, заседнала в апарата. За да направите това, поставете смартфона си в купа пълна със суров ориз. Той поема влагата и я отстранява от устройството. 

Алтернатива на това е поставянето на вашия смартфон в найлонова торбичка, пълна със пакетчета силициев диоксид. Можете да намерите такъв в кутиите за обувки, които притежавате. Това е чудесен вариант за изсушаване на мокри устройства, тъй като силициевият диоксид в тези пакети ще изсмуче влагата

Не забравяйте да държите устройството си така поне 3 дни, независимо от метода, който използвате. Това е, за да се гарантира, че цялата влага ще бъде премахната напълно.

В случай че вашият смартфон е намокрен с морска вода или алкохол

След като солената вода се изпари, кристалът, който оставя, може сериозно да навреди на крехките вътрешни части на вашия телефон. Така че, ако телефонът ви се намокри в солена вода, препоръчваме да го измиете с дестилирана вода, преди да го изсушите. Не забравяйте да извадите батерията преди това.

Какво да правим след като изсушим смартфона

Заредете го

За всичките дни, в които сте го държали в купа с ориз или силициев диоксид, батерията най-вероятно се е изтощила, затова го заредете.

Тествайте дали смартфона ви се включва

В случай че след това се включи, това е добра новина, въпреки че понякога водата може да е причинила корозия на някои от компонентите и да се изключи след това или пък да даде някакви дефекти. 

Помислете за застраховка 

Сигурни сме, че цялото преживяване е оставило лош вкус в съзнанието ви. Така че, когато замените непоправимия си телефон за нов, бихте искали да инвестирате в застраховка на новото устройство. Това определено ще ви осигури спокойствие, особено когато същият инцидент ви се случи и следващия път. Можете да поръчате водоустойчиви кейсове за телефон, които онлайн магазин etuo.bg предлага на достъпни цени. Те предпазват телефона и могат да ви помогнат, ако го изпуснете във вода. 

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.40 / 5.0 (8)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.