Телефонът е без звук – какво да правя?

Загубата на звук е сравнително обичаен проблем при Android устройствата. В тази статия описваме три от най-често срещаните повреди с възпроизвеждането на аудиото в смартфоните, а също така предлагаме решения как да се справите с въпросните дефекти.

Ситуация 1. Телефонът открива слушалки, които не са свързани с него.

1. Телефонът е без звук – какво да правя?

Ако слушалките не са свързани към устройството и тяхната икона се показва на дисплея, това означава, че апаратът е останал в режим със слушалки. В този случай няма да чуем звука от GSM апарата, докато не свържем слушалки към него. Този проблем може да бъде решен по следните начини:

•  увеличаваме силата на звука: натиснете бутона за усилване на звука на телефона;

•  свържете отново слушалките: опитайте да свържете и махнете/отстраните слушалките няколко пъти и след това рестартирайте телефона. Проверете дали иконата на слушалките е изчезнала от екрана на смартфона;

•  почистете жака на слушалките: той може да бъде напрашен или замърсен, затова го изчистете внимателно с мека четка за зъби или използвайте сгъстен въздух;

•  рестартирайте устройството – изключете и го включете отново или извадете и поставете батерията в телефона;

• възстановяване на фабричните настройки на телефона – архивирайте важните за вас файлове, след това отидете на Настройки > Система > Резервно копие и нулиране> Фабрично нулиране> Нулиране на телефона (имената на функциите могат да варират леко в зависимост от модела на вашия смартфон).

Ситуация 2. Високоговорителят на телефона изведнъж спря да работи

2. Телефонът е без звук – какво да правя?

Ако телефонът не издава никакви звуци, тоест, няма звук при звънене/входящо обаждане, музика или известия, причината може да е в суфтуера. Можете да опитате да поправите щетата, като изпълните следните стъпки:

•  рестартиране на смартфона: просто рестартирайте телефона на Android, за да освежите/рефрешнете устройството.

•  изключване на Bluetooth на вашия телефон – понякога функцията блутут може да причини неприятности с високоговорителя. Отидете на Настройки> Свързване на устройство> Bluetooth (наименованията на опциите могат да различават леко в зависимост от модела на апарата);

•  възстановяване на фабричните настройки на телефона – може да бъде ефективен начин за разрешаване на повечето от проблеми със софтуера за Android.

Ситуация 3. Телефонът сам преминава в безшумен режим

3. Телефонът е без звук – какво да правя?

Притежателите на смартфони понякога се оплакват, че устройствата им затихват, докато водят разговори или преминават в безшумен режим автоматично/самостоятелно. Този случай може да се дължи на приложения от трети страни или ненужни кеширани файлове. Този проблем може да бъде решен по два начина:

•  деинсталиране на злонамереното приложение – ако проблемът е скорошен, премахнете апп-а, който сте инсталирали наскоро.

• изчистване на кеша на ненужните файлове – изтеглете приложението за почистване на кеш файлове, например App Cache Cleaner. Проверете дали проблемът продължава след използването на програмата.

Ако въпреки горните решения телефонът все още не издава никакви звуци, това означава, че устройството е претърпяло механична повреда. В тази ситуация препоръчваме да посетите оторизиран сервиз, където специализирани техници ще установят и поправят повредените компоненти.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.80 / 5.0 (10)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.