Телефонът прекъсва връзката с Wi-Fi мрежа – какво да правя?

Използването на Wi-Fi е лесен начин за спестяване на мобилни данни за използване в телефона. Ето защо когато телефонът Ви да прекъсва връзката с Wi-Fi мрежата, това е сериозен проблем. Този проблем може да се случи както на потребителите на iPhone, така и на собствениците на други смартфони. Как можем да се справим с него?

Защо телефон с Android прекъсва връзката с Wi-Fi?

Има няколко прости причини защо телефон с Android често прекъсва връзката с Wi-Fi. Най-добре е да ги изключите една по една, като започнете от най-простите. Така ще елиминирате най-тривиалните възможности, преди да се решите на по-радикални стъпки.

 1. Телефонът прекъсва връзката с Wi-Fi мрежа – какво да правя?

Деактивиране на автоматичното превключване на мрежите – понякога смартфонът неправилно идентифицира Wi-Fi връзката като слаба. В такъв случай, ако е активирана опцията за автоматично превключване на безжичната мрежа, устройството веднага ще започне да използва мобилни данни. Ако искате да използвате само Wi-Fi връзката, трябва да отмените автоматичното превключване на безжичната мрежа в разширените настройки на смартфона. Името на тази функция може да е различно в зависимост от конкретната версия на Android. Обикновено тя се описва като: „Избягване на слаби връзки“ или „Автоматично превключване на мрежата“.

Активиране на опцията „Wi-Fi да работи при заспиване на телефона“ – друга важна опция в настройките за Wi-Fi на операционната система Android е работата на Wi-Fi, докато смартфонът „спи“. Потребителите, които искат непрекъсната връзка с безжичната интернет мрежа, трябва да използват тази опция. Можете да избирате от три атрибута на настройката. Трябва да изберете „Винаги“.

Деактивирайте „Автоматично сканиране за налични Wi-Fi мрежи“ – постоянното търсене от страна на смартфона на налични Wi-Fi мрежи също може да е причина за нестабилността на безжичната мрежа. Ако имате фиксирана Wi-Fi мрежа, която използвате, няма смисъл да оставяте активна опцията за автоматично сканиране.

Нулиране на мрежовите настройки в Android – тази опция не е налична във всички смартфони, но си струва да я използвате, ако имате възможност. Нулирането на мрежовите настройки се отразява не само на Wi-Fi, но и на Bluetooth свързаността, настройките на мобилната мрежа и VPN. Използвайте тази опция, ако всички предишни методи не са дали желания резултат.

iPhone прекъсва връзката с Wi-Fi – какво да правя?

2. Телефонът прекъсва връзката с Wi-Fi мрежа – какво да правя?

Поради фундаменталните разлики между операционните системи Android и iOS собствениците на iPhone ще решат проблема с изключването на телефона си от Wi-Fi мрежата по различен начин. Някои методи използват много сходни настройки, но други разчитат на различни решения:

Деактивиране на автоматичното свързване към Wi-Fi – ако имате проблеми със стабилното свързване на iPhone към Wi-Fi, задължително трябва да изключите тази опция. Това ще гарантира, че телефонът ще използва само избраната от Вас безжична мрежа. Можете да намерите опцията, като отидете в настройките на Wi-Fi и след това щракнете върху иконата "i" до свързаната мрежа.

Забравяне и повторно свързване с Wi-Fi мрежа – понякога нулирането на определена Wi-Fi връзка в iPhone може да помогне. След нулирането се свържете отново с мрежата. За да използвате тази опция, отидете в настройките на Wi-Fi, докоснете иконата "i" до избраната връзка и изберете „Забрави тази мрежа“. След това се свържете отново с нея.

Деактивиране на VPN услугата – понякога постоянно активната VPN услуга може да пречи на Wi-Fi на смартфона Ви. Трябва да опитаме да я деактивираме, когато не я използваме.

Изключване на Wi-Fi асистента – въпреки че Wi-Fi асистентът е създаден, за да оптимизира постоянно интернет връзката ни, понякога той може да ни вреди повече, отколкото ни помага. Ако постоянно използваме една и съща запомнена Wi-Fi мрежа, най-добре е да деактивирате асистента.

Нулиране на мрежовите настройки – както и при Android, можем да използваме нулиране на мрежовите настройки и в iOS. Това е последният метод за справяне с нестабилната Wi-Fi връзка.

Какво да направите, ако горепосочените методи не са дали резултат?

Ако описаните по-горе начини, не са Ви помогнали да се сбогувате с проблема с прекъсващата Wi-Fi връзка, има още няколко решения на ситуацията. На първо място се уверете, че рутерът, който предава сигнала, работи правилно. Най-добре е да проверите това с друго устройство, например лаптоп, таблет или друг смартфон. Ако проблемът продължава, той вероятно се дължи на повреден рутер или неправилно калибриране. Ако обаче при други електронни устройства, връзката с Wi-Fi мрежата не прекъсва, е възможно телефонът Ви да не е изправен. В такъв случай е добре да се възползвате от гаранционния срок на устройството си или, ако нямате възможност да го направите, да диагностицирате и да отстраните проблема в доверен сервиз.

Калъфи за телефони

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Оценка: 4.00 / 5.0 (12)
Вашият рейтинг
Моля изберете една от оценките по-горе.