Защо телефонът се разрежда – какви са причините за бързото изхабяване на батерията?

Прекалено бързото разреждане на батерията в смартфона е много често срещан проблем както при по-евтините, така и при по-скъпите модели мобилни устройства. В следващите редове ще направим опит да представим обичайните причини за възникването на това неприятно явление, а също така ще ви предложим и няколко практични съвета как да удължите производителността на телефона си.

Неправилно зареждане на телефона

Проблемът с внезапното намаляване на заряда на батерията обикновено се появява в GSM апарати, които не се зареждат правилно. За да съхраните батерията за по-дълъг период от време, е желателно редовно да захранвате смартфона си и да поддържате оптималното ниво на батерията му – 40-90%. Силно препоръчително е използването на оригинални аксесоари за зареждане.

Подсветката на дисплея е твърде силна

1. Защо телефонът се разрежда – какви са причините за бързото изхабяване на батерията?

Друг фактор, влияещ на издръжливостта на батерията и на нейния жизнен цикъл, намира израз в настройката на нивото на яркостта на дисплея. Колкото по-светъл е екрана, толкова повече енергия се изразходва. Това означава, че ако се намали интензитета на светлината, ще имате възможност да използвате оборудването си по-дълго време.

Можете също така да включите автоматичното настройване, благодарение на което телефонът ще регулира степента на яркост спрямо условията на околната среда.

Постоянните вибрации на вашия смартфон

2. Защо телефонът се разрежда – какви са причините за бързото изхабяване на батерията?

Малко известен е фактът, че вибрациите на телефона са огромен консуматор на енергия. Ето защо ви препоръчваме да използвате опцията за вибриране само при спешна необходимост. Например, когато очаквате важно обаждане, но същевременно сте длъжни да използвате мобилния си апарат в безшумен режим.

Неизползвани приложения

3. Защо телефонът се разрежда – какви са причините за бързото изхабяване на батерията?

Някои приложения консумират значително количество енергия, дори когато не се ползват реално. В настройките на телефона, можете да проверите кои програми черпят най-много мощност. Нашият съвет е да затворите и деинсталирате неизползваните апликации, с цел оптимизиране на работния процес на вашия смартфон.

Непрекъснато търсене на WiFi мрежа

4. Защо телефонът се разрежда – какви са причините за бързото изхабяване на батерията?

Постоянното търсене на безжична мрежа от мобилното устройство е друга често срещана причина за мигновеното разреждащата на батерията му. Функцията за търсене на Wi-Fi трябва да бъде изключена, когато не сме в обхват или не желаем да ползваме интернет.

Споделяне на местоположението

5. Защо телефонът се разрежда – какви са причините за бързото изхабяване на батерията?

Много приложения, като навигацията от Google Maps или Facebook, проследяват местоположението на потребителите. Когато батерията започне да се изхабява за по-кратък период от време, е препоръчително да изключите или да ограничите споделянето на местонахождението си, за да спестите енергия.

Силови банки за захранване – външна батерия за пестене на енергия

6. Защо телефонът се разрежда – какви са причините за бързото изхабяване на батерията?

Ако имате проблем с трайността на батерията на смартфон си, но не желаете да се съобразите с посочените по-горе ограничения, то отново имаме решение за вас - можете да се сдобиете със силова банка за захранване (Power Bank).

С тази практична джаджа ще удължите живота на мобилното си устройство и няма да зависите от наличието на контакт за зареждането му. Тя е особено полезна, когато сте на път или сте на места, където няма техническа възможност за нормалното захранване на оборудването ви. Единственото нещо, което трябва да запомните, е да заредите външната батерия (силовата банка) предварително.

Калъфи за телефон погледни

Мартин Йорданов
Мартин Йорданов

Любител на новите технологии, запленен от мобилните устройства от години. Страстен почитател е на джаджи и тества GSM аксесоари. Отскоро - правещ ревюта на електронна техника и редактор. В свободното си време играе на конзолни игри. В блога на etuo се занимава с решаването на проблеми, с които потребителите на смартфони се сблъскват ежедневно.

Моля изберете една от оценките по-горе.